BusLine je můj. Vyskočil byl bílý kůň, prohlásil trestně stíhaný Vařil

Autobus společnosti Busline KHK v Hořicích. Pramen: Městský úřad HořiceAutobus společnosti Busline KHK v Hořicích. Pramen: Městský úřad Hořice

Vařil podle svých slov už nemohl jinak a začal na policii pravdivě vypovídat.

K vlastnictví společnosti BusLine se přihlásil jen pár dnů po sebevraždě jeho oficiálního majitele Jakuba Vyskočila podnikatel Jiří Vařil. Trestně stíhaný muž, který je veřejnosti znám jako střelec na neznámé lidi, v rozhovoru pro server Extra.cz uvedl, že Vyskočil byl ve skutečnosti jen jeho bílým koněm.

Vyskočil oficiálně vlastnil BusLine od roku 2014, před tím měla oficiálně firma různé majitele v různých zemích. „Byl můj bílý kůň. Před smrtí měl domovní prohlídky a obvinili ho ze zvlášť závažného zločinu,“ řekl eXtra.cz Vařil, podle kterého mu chtěl Vyskočil jeho firmy ukrást.

BusLine v posledním roce výrazně změnil alespoň ve vztahu k veřejnosti své postoje k Vařilovi. Ještě v roce 2020 ho Vyskočil zaměstnával jako ekonomického poradce. Vyskočil tehdy odmítal, že by skutečným vlastníkem firmy byl Vařil. „Pokud mě někdo viní, že můj dopravně-analytický poradce Vařil měl vliv na mé rozhodování, a proto je tedy skrytým majitelem skupiny BusLine, pak je tedy majitelem skupiny BusLine i můj právník, můj daňový poradce, můj ekonomický ředitel atd., protože všichni tito lidé mají vliv na mé rozhodování,“ řekl tehdy Vyskočil. Není ale jasné, kde tehdy vzal peníze na ovládnutí společnosti. Letos začal v prvních rozhovorech uvádět, že se s Vařilem jejich cesty rozešly. „Byl velice chytrý až geniální, opravdu jeho hlava pracovala nejrychleji, co jsem kdy viděl, s čísly a informacemi, ale lidsky byl naprosto nepřizpůsobivý, asociální a chorobně lhavý,“ řekl Vyskočil v únoru v rozhovoru pro MF DNES na adresu Vařila.

Vyskočilův otec Ivan už dříve uvedl, že za sebevraždou je Vařilův tlak. To ale Vařil odmítl. „Situace je taková: Jakub se před nějakou dobou rozhodl, že mě musí zbavit mých, respektive našich rodinných firem. A pravděpodobně v souvislosti s tím, abych se nemohl doznat k nějaké své trestné činnosti a neměl prostředky na úhradu případného peněžitého trestu. Za poslední rok a půl to vygradovalo do fáze, že Jakub na mě sám, nebo prostřednictvím dalších lidí, opravdu brutálně tlačil. Posílal mi dopisy, že se mám vystěhovat od sebe z baráku. Moje máma ve věku 78 let že se má vystěhovat z domu. Uplatňovali po mně všemožné pohledávky, které byly principiálně z mých firem, takže jakoby smyšlené věci. Pohledávky sice účetně existovaly, ale v rámci mých společností,“ uvedl Vařil. Vyskočil v dopise na rozloučenou naopak tvrdil, že ho vydíral Vařil. Vařil v rozhovoru tvrdí, že už nemohl jinak a začal na policii pravdivě vypovídat.

Personální změna pár dnů před tragédií

Vyskočil předal jen pár dní před svou smrtí možnost jednat za firmu i jednomu ze svých podřízených manažerů. Ve čtvrtek 5. května jmenoval do funkce jednatele BusLine holding provozního ředitele firmy Michala Hanče. Firmu, přes kterou ovládá všechny dcery patřící do skupiny BusLine, tak připravil na situaci, kdy by se ocitla jinak zcela bez jednatele. Vyskočil spáchal v neděli sebevraždu.

Podle vyjádření skupiny nebude mít Vyskočilova smrt na chod jednotlivých společností vliv. „Všechny firmy řídí kompetentní management vybavený příslušnými pravomocemi. Role pana Vyskočila nebyla v běžném řízení společností, ale v nastavování vizí a směrů rozvoje do budoucna. V této roli nám bude pan Vyskočil v budoucnu velmi scházet,“ uvedla firma v prohlášení.

Smrt Vyskočila přišla v době, kdy dopravce čeká zahájení nových velkých kontraktů. Jde o zakázky na zajištění regionální autobusové dopravy v Pardubickém kraji a Jihočeském kraji. Dosud jezdí hlavně v Libereckém a Královéhradeckém kraji. V Pardubickém kraji od června přebírá provoz v oblastech Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko a Orlickoústecko, v Jihočeském na Táborsku.

Tagy BusLine Jakub Vyskočil Jiří Vařil
37 komentářů