Rusové zničili v Charkově vozovnu včetně tramvají z Prahy

Zničená tramvaj T6A5 v Charkově. Foto: Nexta/ TwitterZničená tramvaj T6A5 v Charkově. Foto: Nexta/ Twitter

DPP se chystá na Ukrajinu věnovat 15 tramvají T6A5.

Ruský útok na Ukrajinu přinesl velké poškození hlavního zázemí charkovského dopravního podniku. Zpravodajství Nexta dnes zveřejnilo záběry z tramvajové vozovny Saltivka, které bylo výrazně zničeno zásahem ruské armády.

Největší tramvajová vozovna na Ukrajině utrpěla podle záběrů velké škody. Charkovský tramvajový provoz je postaven z velké části na českých tramvajích, zejména různé verze T3 a T6A5. Ty postupně charkovský dopravní podnik kupoval od Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP).

Na záběrech z depa je zničená například tramvaj T6A5 evidenčního čísla 8648, která se v Charkově objevila až loni v závěru roku po více než dvaceti letech provozu v Praze.

Zatímco ještě loni tramvaje na Ukrajinu DPP prodával, už minulý týden pražský dopravce uvedl, že další vyřazené tramvaje Ukrajině daruje. Má jít celkem o patnáct tramvají T6A5. „Přepravu bude možné zrealizovat, až to bezpečnostní situace na Ukrajině umožní. Podle aktuální situace DPP ukrajinským partnerům nabídne i provozuschopné městské autobusy, které DPP v dané době již dále nebude potřebovat pro provoz v Praze či na příměstských linkách,“ uvedl dopravce.

Tramvaje jezdí v Charkově od roku 1906, síť měří přes 200 kilometrů.

 

Tagy Charkov T6A5 Ukrajina
60 komentářů