Benátky za 920 Kč, neomezené cestování po Evropě za 685 Kč denně. Vánoční tipy na levné jízdenky vlakem

Sáňkování podél Albula Bahn. Foto: Rhätische BahnSáňkování podél Albula Bahn. Foto: Rhätische Bahn

Přinášíme pět tipů na levné cesty. Až do Marseille se z Prahy dostanete za 1500 Kč.

Předvánoční doba je jednou z nejpříhodnějších pro nákup levných jízdenek na cesty vlakem do zahraničí. Někdy v akcích typu Black Friday, někdy jen proto, že začaly přepravně slabší měsíce a dopravcům se vyplatí zlevnit pro rychlejší zaplnění vlaků.

Sestavili jsme pro vás pět tipů na cesty vlakem na výlet do zahraničí. Pokud vás napadají další, podělte se o ně v diskuzi.

Interrail o čtvrtinu levněji

Síťová jízdenka pro cestování většinou vlaků po Evropě bývá velmi často při intenzivnějším cestováním nejvhodnější variantou. Jízdenka je až do 28. listopadu ve všech verzích o čtvrtinu levnější. I když Interrail v minulosti dokázal přijít s akcí, která zlevnila běžné jízdné o 50 %, i tato nabídka je velmi zajímavá. I při nákupu nyní máte dostatek času na cestu: musíte vyjet do 1. června příštího roku.

Za 316 eur získáte například jízdenku na využití během 10 libovolných dnů během dvou měsíců či za 389 eur na 15 dnů. V přepočtu tak můžete cestovat za 635 korun na den. Děti do 10 let cestují zdarma, verze pro mládež či seniory jsou zlevněné. V nabídce jsou i jízdenky na delší dobu, například neomezené cestování na 3 měsíce za 711 eur.

Jízdenka platí ve většině vlaků v Evropě, ne vždy se ale vyplatí. Například ve francouzských či italských rychlovlacích je ještě povinná místenka. Zatímco v Itálii se dá pořídit za symbolická dvě eura, ve Francii pro TGV nejméně za 10 eur. U vlaků Eurostar z Bruselu či Paříže do Londýna pak zaplatíte nejméně 32 eur. I tak může jít ale o nejlevnější způsob, jak se po kolejích dostat například do Velké Británie.

Benátky za 920 Kč

Cesty mimo sezónu mají své výhody nejen v ceně jízdenky, ale také v návštěvě měst, která od jara do podzimu čelí velkému náporu turistů. Jedním z takových příkladů jsou italské Benátky, kam se sice dá z Prahy pohodlně doletět, a zejména mimo sezónu velmi levně, cesta vlakem ale dokáže být cenově srovnatelná, zvláště při cestách s dětmi.

Pro cesty z Česka je základní možností kombinace Včasné jízdenky do Rakouska a jízdenky Sparschiene rakouských drah ÖBB. Spousta takových kombinací je k dispozici zejména v lednu a únoru.

Například z Prahy vyjde cesta na 920 korun. Ranní Jižní expres v 6:21 do Lince za 226 Kč a pak za 28,30 eur jízdenka až do Benátek s přestupem obvykle v Salcburku či Villachu. V Benátkách je vlak ve 20:05. Z Ostravy vyjde cesta o pár korun dráž, ale je rychlejší: 251 korun z Ostravy do Vídně na vlak s odjezdem v 8:51. Ve Vídni má pak cestující přes půl hodiny času na přestup na přímý railjet Vídeň – Benátky s odjezdem ve 12:24. Ten vychází na 28,30 eur (nákup na stránkách ÖBB) celá cesta tak na 945 Kč. V Benátkách je cestující ve 20:05. Včasnou jízdenku ČD do Rakouska a jízdenku rakouských drah pak lze kombinovat i na další trasy do Itálie, například přes Innsbruck do Verony.

Pro obyvatele pohraničních oblastí s Německem se nabízí i další varianta, jak se dostat na sever Itálie, i když někdy ne přímo do Benátek. Jízdenka zakoupená u Deutsche Bahn s využitím vlaku z Mnichova do Verony, Benátek či Boloni. Například ze saské Žitavy se takto cestující dostane až do italské Boloni za 14 hodin se třemi přestupy za 78,90 eur. Bonusem je pak ještě jízda rychlostí 300 km/h po části vysokorychlostní trati mezi Durynskem a Bavorskem.

Paříž nebo Marseille za 1500 Kč

Přímé přeshraniční spojení z Chebu do Norimberku bude sice od nového jízdního řádu minulostí, i nadále ale trasa přes Cheb nabízí spousty zajímavých možností pro cesty do Německa a dál. Za 251 Kč pořídíte jízdenku z Prahy do Schirndingu za hranicemi, odkud si můžete přes Deutsche Bahn koupit jízdenku až do Paříže za 49,90 eur. Za 1500 Kč se tak dostanete přímo do centra francouzské metropole. Pokud vyjedete v 6:35 Západním expresem, v Paříži budete ani ne za dvanáct hodin. Jedinou nevýhodou je relativně velký počet přestupů: v Chebu, Marktredwitz, Norimberku a Stuttgartu. Součástí zážitku je i jízda rychlostí přes 300 km/h po Francii. Podobně jako u rakouských drah je velkou výhodou, že jízdenky přes Deutsche Bahn jsou pro děti do 14 let buď úplně zdarma, nebo velmi levné (například v případě této jízdenky platí dítě 10 eur).

Na vlastní kůži: Do Paříže vlakem za tisícovku aneb óda na cestování po železnici

Za stejnou cenu se dostanete až ke Středozemnímu moři do Marseille. Počítejte s dlouhou cestou: pokud pojedete z Prahy v 6:35, na jihu Francie budete ve 21:48

Pro cestující z pohraničí se vyplatí koupit jízdenku z první německé stanice, například ze Žitavy do Paříže za 49,90 eur.

TGV první třídou za 20 eur

Pokud budete v Paříži, můžete využít pobyt i k dalšímu otestování rychlovlaků TGV. Francouzské dráhy SNCF mají aktuálně akci k Black Friday pro cesty mezi lednem a únorem, kdy lze první třídou cestovat jen za 20 eur. Jízdenky jsou k dispozici například pro spojení Paříž – Bordeaux nebo Paříž – Marseille.

Do železničního ráje za tisícikorunu

Včasná jízdenka Českých drah do Rakouska nabízí i možnost pro cestu až do Švýcarska. Za 979 korun lze koupit jízdenku například z Prahy do pohraniční stanice Buchs SG s jediným přestupem v Linci. Při odjezdu v 6:21 z Prahy jste ve Švýcarsku po necelých deseti hodinách jízdy, navíc s průjezdem po Arlberské dráze napříč Alpami. Buchs sám o sobě není úplně nejkrásnější destinací ve Švýcarsku, nabízí ale možnost objevit železniční ráj v podobě švýcarských tratí. Využít můžete například speciální nabídku Graubündenpass pro české zákazníky: dva dny neomezeného cestování během sedmi dnů vyjdou na 2 335 Kč.

Pokud jste si z cest nevybrali, máme pro vás ještě jednu vánoční zprávu pro alespoň virtuální cestování. Knižní jízdní řád vydáme i letos, aktuálně je v tiskárně. Sledujte naše stránky pro aktuální informace.

Tagy Levné jízdenky vlakem po Evropě
50 komentářů