Přímé spojení Cheb – Norimberk končí, české straně se krok Němců nelíbí

Spěšný vlak Cheb - Norimberk v Chebu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSpěšný vlak Cheb - Norimberk v Chebu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ministerstvo vyzve německou stranu, aby došlo k obnově přímého spojení.

Spěšné vlaky mezi Chebem a Norimberkem s příchodem nového jízdního řádu končí. Vlak, který umožňuje například spojení Prahy a druhého největšího bavorského město s jedním přestupem v Chebu, nově pojede jen do Markredwitz, kde se bude muset přestoupit na jiný.

Změna se objevila v jízdních řádech, České dráhy ji jako dopravce na tuzemské straně potvrdily. Důvody ale neznají. I s přestupem by celková jízdní doba měla zůstat stejná: dosud vlaky z Chebu jedou 1 hodinu a 46 minut, stejně potrvá i cesta s přestupem. V Marktredwitz totiž nyní vlak deset minut stojí. Ve směru z Norimberka bude spojení o tři minuty pomalejší.

Jde o další komplikaci pro přeshraniční cestování do Bavorska, už dříve došlo k rozhodnutí o rozvázání přípojů rychlíků Krušnohor a spěšných vlaků.

Horší spojení do Bavorska přes Cheb. Spěšný vlak odjede dvě minuty před příjezdem Krušnohoru

Dopravcem na německé straně je DB Regio Bayern. Firma ve vyjádření zaslaném ve čtvrtek v poledne uvedla, že důvodem je absence zabezpečovače pro spojování vlaků ve stanici Marktredwitz. K jeho instalaci má dojít na podzim příštího roku, poté budou přímé vlaky obnoveny.

Přestupy mohou cestování komplikovat a někteří zákazníci mohou dávat přednost před přímým spojením, ale i přes jeden přestup je nadále toto spojení Norimberka s Chebem a Prahou atraktivní a rychlé,“ míní mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na české straně je vlak jako linka R33 v objednávce ministerstva dopravy. „Z našeho pohledu není přestup v Marktredwitzu ideálním řešením. Nicméně to samozřejmě nepovede k okamžitému zastavení objednávky na české straně, plánování na české straně je dlouhodobé a nepodléhá okamžitým změnám ve vedení vlaků na území cizího státu. Pokud budou vlaky s přestupem znamenat odliv cestujících, pak v návaznosti na to objednávku upravíme. Zároveň budeme apelovat na bavorskou stranu, aby vlaky byly vedeny přímo do Norimberku,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

(aktualizováno 12:39 o vyjádření DB)

Tagy Cheb - Norimberk DB Regio Bayern R33
109 komentářů