Za 49 eur na měsíc vlakem neomezeně. Další evropská země zavádí extralevný tarif

Portugalské dráhy. Foto: Comboios de PortugalPortugalské dráhy. Foto: Comboios de Portugal

Měsíc cestování po Portugalsku vlakem v regionálních spojích vyjde nyní na necelých 1 200 korun.

Portugalsko od 1. srpna zavedlo nové měsíční jízdenky, které umožňují neomezené cestování po celé zemi regionálními vlaky. Jde o další zemi EU, která jde ve stopách Německa, kde byly loni v létě hitem ultralevné měsíční jízdenky na vlak.

Novinka se jmenuje Národní vlaková jízdenka (Passe Ferroviário Nacional) a platí na všech regionálních tratích v zemi (viz mapka). Její platnost omezuje vždy kalendářní měsíc a musí být nahrána na CP kartu vydávanou dopravcem. Prodává se od 21. dne předchozího měsíce, koupit ji je možné až do 20. dne aktuálního měsíce platnosti.

Karta i síťová jízdenka jsou k dostání na všech přepážkách státního dopravce Comboios de Portugal (CP). Cena 49 eur (cca 1 200 korun) je jednotná bez ohledu na vzdálenosti a destinace. Při koupi jízdenky je nutné uvést jen hlavní výchozí místo a destinaci, dopravce uvádí, že pouze pro statistické účely. Žádné další slevy se už od tarifu neodčítají.

Na rozdíl od německé ultralevné síťové jízdenky, která se prodávala za 9 eur, neplatí ta portugalská na místní MHD v jednotlivých městech. Stejně tak nejde použít na dálkové či mezinárodní vlaky Alfa Pendular, Intercidades, InterRegional či International. Příplatek na tyto vlaky nejde ani dokoupit.

Na jízdenku lze však jezdit v příměstských vlacích v metropoli Lisabonu, Portu nebo v Coimbře. K vydání CP karty je potřeba některý z osobních dokladů s fotkou, její cena je 6 eur.

Německo zavedlo experiment s měsíční jízdenkou za 9 eur loni od června do konce srpna. Mělo jít o kompenzaci rostoucích nákladů pro občany. Už před skončením platnosti se začaly objevovat hlasy, že by podobná jízdenka měla pokračovat, i když dráž. Jako první zlevnil cestování Berlín, který nabídl měsíční lístek ve svém systému za 29 eur.

Portugalské dráhy. Foto: Comboios de PortugalPortugalské dráhy. Foto: Comboios de PortugalPortugalské dráhy. Foto: Comboios de PortugalPortugalské dráhy. Foto: Comboios de Portugal
Tagy Comboios de Portugal jízdenky letní síťová jízdenka Levné jízdenky vlakem po Evropě Portugalsko
111 komentářů