Belgická univerzita zakázala zaměstnancům lety na kratší vzdálenosti

Vlak ICE na nádraží v Bruselu připravený k odjezdu. Foto: Jan SůraVlak ICE na nádraží v Bruselu připravený k odjezdu. Foto: Jan Sůra

Opatření univerzita vysvětluje menší ekologickou stopou železniční dopravy.

Univerzita v Antverpách začala nově řešit, jak její zaměstnanci cestují na své služební cesty. Vedení belgické univerzity rozhodlo o zákazu používání letadla na kratší vzdálenosti po Evropě, pokud mohou zaměstnanci jako alternativu využít vlak.

O novém kroku informovala belgická média, například hln.be. Opatření se týká destinací, kam lze z Antverp dojet do osmi hodin vlakem. Zaměstnanci se tak za peníze školy nedostanou letecky například do Mnichova, Marseille nebo Manchesteru.

Vedení školy současně uvedlo, že v případě nevhodného spojení, například s nuceným přenocováním po trase, lze letadlo použít i na kratší vzdálenost. Zároveň škola vyzvala zaměstnance, aby přehodnotili nutnost letět i v případě cest, které zaberou do deseti hodin.

„Cesta letadlem znamená sedmkrát až jedenáctkrát vyšší zátěž pro životní prostředí než jízda vlakem,“ vysvětlila své opatření univerzita.

Tagy omezení letecké dopravy omezení letů kvůli krátké vzdálenosti
99 komentářů