Lety na příděl. Frankfurtské letiště zavádí strop na maximální počet letů

Řídící věž na letišti ve Frankfurtu. Foto: FraportŘídící věž na letišti ve Frankfurtu. Foto: Fraport

Jde již o druhé snížení kapacity během dvou měsíců, nově přichází před začátkem prázdnin.

Další velké evropské letiště začíná omezovat kvůli nedostatku zaměstnanců svůj provoz. Největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem od pondělí omezí provoz na maximálně 88 pohybů (vzlety + přílety) za hodinu.

Oznámení přišlo jen pár dnů před zahájením prázdnin v Hesensku. Provozovatel letiště, společnost Fraport, vyzval dopravce k dobrovolnému rušení některých spojů. Jde již o druhé omezení kapacity za poslední měsíc: aktuálně je povoleno 96 pohybů za hodinu, ještě v červnu to bylo 106. „Cílem je stabilizovat letový provoz,“ uvedlo letiště v prohlášení. Opatření se má dotknout hlavně provozu ve špičce.

Největší dopravce ve Frankfurtu, společnost Lufthansa, již dříve oznámil zrušení šesti tisíc letů z Frankfurtu na červenec a srpen. V prohlášení Lufthansa uvedla, že vítá krok k větší stabilitě provozu. Škrty od letiště totiž umožní do redukce letů schovat i ty spoje, které by dopravce zrušil kvůli vlastním problémům v podobě nedostatku svého personálu.

Fraport uvedl, že bude jednat s dalším dopravci o redukci. „Skutečné přepravní vrcholy teprve přijdou a takové výzvy můžeme zvládnout pouze společně,“ uvedlo letiště v prohlášení. V příštích týdnech očekává až 200 tisíc cestujících denně, což je zhruba 75 % provozu před pandemií.

Ve Frankfurtu každý den startuje a přistává až 1 250 letadel, z čehož přibližně 80 procent připadá na skupinu Lufthansa a její partnery Star Alliance.

K podobnému omezení provozu už dříve přistoupilo letiště v Amsterdamu nebo v Londýně. Problém s nedostatkem kapacit způsobený chybějícím personálem řeší prakticky celá Evropa.

Tagy FRA Fraport Letiště Frankfurt nad Mohanem omezení letecké dopravy
23 komentářů