Létání na příděl. Nizozemská vláda omezí o více než desetinu provoz na hlavním letišti

Boeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLMBoeing 787-10 v barvách KLM: Foto: Paul Ridderhof / KLM

Nové opatření má platit od listopadu příštího roku.

Nizozemská vláda rozhodla o novém omezení provozu na jednom z největších evropských letišť. Administrativně snížila maximální počet letů na letišti Schiphol z 500 tisíc na 440 tisíc za rok. Proti kroku ostře vystoupila Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA), vítají ho naopak ekologické organizace.

O rozhodnutí informovala vláda v tiskové zprávě, podle které by mělo nové opatření platit od listopadu příštího roku. Opatření přichází v době, kdy Schiphol čelí velkým problémům s nedostatkem personálu a rušení letů. Vládní krok ale s tímto nesouvisí: má snížit hlukovou zátěž kolem letiště a snížit dopady na životní prostředí.

Až dosud je maximální kapacita letiště 500 tisíc letů za rok. Této hranice bylo naposledy dosaženo v roce 2019. „Obyvatelé regionu kolem Schipholu se musí vypořádat s negativními důsledky letiště. Jsou obtěžováni hlukem z letu a mají obavy z dopadů letectví na jejich zdraví, přírodu a klima,“ uvedl kabinet v prohlášení. „Vláda považuje za svůj úkol najít rovnováhu mezi významem dobrého mezinárodního letiště, s tím spojeným dobrým obchodním klimatem a významem lepšího a zdravějšího životního prostředí,“ uvádí se v textu. Jedním z důvodů jsou i emise oxidů dusíku. Ty v Nizozemsku berou vážně, už dříve například soud z tohoto důvodu omezil rychlost na dálnicích.

Letecké společnosti považují krok za pokus o likvidaci celého oboru. Asociace leteckých společností působících v Nizozemsku BARIN uvedla, že žádná země v Evropě nepřijímá taková drastická opatření proti letadlům. „Ztrojnásobení daní z letenek, poplatky za hluk ve výši stovek milionů a kumulativní zvýšení letištních poplatků o 37 procent během příštích tří let,“ uvedl BARIN ve zprávě. Největší dopravce v zemi, KLM, vyjádřil obavy o svoji budoucnost, zejména kvůli strategii síťového dopravce. Krok naopak přivítaly ekologické organizace.

IATA ve svém prohlášení označila krok nizozemské vlády za šokující. Podle sdružení letectví vytváří v Nizozemsku 300 tisíc pracovních míst a má podíl 22 miliard eur na HDP.

Tagy AMS Nizozemsko omezení letecké dopravy Schiphol
34 komentářů