Ve Francii nově platí zákaz části vnitrostátních letů

První let Air France s letounem A220-300. Foto. AFPrvní let Air France s letounem A220-300. Foto. AF

Omezení je spíše symbolické, dotklo se formálně tří tras, na kterých žádný dopravce několik let není.

Ve Francii dnes vstoupil v platnost nový zákon, který omezuje část vnitrostátních letů. Důvodem změny zákona je snaha snížit emise skleníkových plynů. Zákaz se týká letů mezi městy, která mají železniční spojení do 2 hodin a 30 minut.

Stopka se dotkla jen několika linek. Francouzský ministr dopravy Clément Beaune mluví hlavně o silném symbolu. Letecké společnosti měly dost času se připravit, zákon se změnil v roce 2021.

„Je to světová premiéra. Opatření plně zapadá do politiky vlády s cílem podporovat přechod k dopravním prostředkům s nižšími emisemi skleníkových plynů,“ uvedl Beaune v tiskové zprávě.

Podle nové legislativy už není možné provozovat lety mezi Nantes, Bordeaux a Lyonem a pařížským letištěm Orly. Na těchto trasách ale stejně už několik let nikdo nelétá, protože Orly se až na pár výjimek nepoužívá často na přestupy.

Na hlavní pařížské letiště Charles de Gaulle (CDG) zůstávají lety z těchto měst povolené. Jednak cesta vlakem trvá déle než požadovaných 150 minut, jednak platí výjimka pro lety, které přepravují cestující na přestup na jiný spoj. Například mezi Lyonem a CDG je v nabídce Air France stále sedm párů letů týdně.

O omezení vnitrostátní letecké dopravy se ve Francii mluvilo několik let, finální verze novely zákona byla schválena v roce 2021.

Tagy francie omezení letecké dopravy zákaz vnitrostátních letů
54 komentářů