Soud zarazil létání na příděl. Smetl plány nizozemské vlády na omezení letů na Schipholu

Embraery KLM na letišti Schiphol. Foto: KLMEmbraery KLM na letišti Schiphol. Foto: KLM

Letiště bez ohledu na verdikt oznámilo další redukci provozu v noci.

Nizozemský soud vyhověl žalobě leteckých společností proti plánu vlády omezit maximální počet letů, které může ročně odbavit jedno z největších letišť v Evropě: Schiphol. Vláda chtěla redukovat počet letů z 500 tisíc na 460 tisíc za rok.

Na verdikt upozornilo mezinárodní sdružení leteckých dopravců IATA, které se na soud obrátilo společně s aerolinkami. Podle soudců je rozhodnutí vlády protiprávní a v rozporu s evropskou legislativou. K omezení podle soudu může dojít jen v případě, že tato redukce projde důkladnou analýzou a nepůjde o jednostranné rozhodnutí. Musí být současně jasné, že jinými způsoby nelze snížit hluk či emise z provozu.

Vláda omezení vysvětlila snahou omezit emise škodlivých látek a hluku. „Obyvatelé regionu kolem Schipholu se musejí vypořádat s negativními důsledky letiště. Jsou obtěžováni hlukem z letu a mají obavy z dopadů letectví na jejich zdraví, přírodu a klima,“ uvedla vláda při oznámení novinky. Podle dopravců lze snížení dosáhnout i bez omezení kapacity. K redukci provozu muselo dojít loni i bez zásahu vlády: letiště nezvládalo odbavit cestující a dopravce přinutilo částečně omezit počet spojů.

O omezení dopravy rozhodla vláda loni. Letecké společnosti v žalobě uvedly, že vedle porušení vnitrostátních, evropských a mezinárodních právních předpisů je rozhodnutí nizozemské vlády zbytečné, škodlivé a postrádá řádné odůvodnění. Letecký průmysl už podle nich dosahuje významných výsledků, pokud jde o snižování emisí CO₂ a snižování hladiny hluku.

Nezávisle na verdikt soudu letiště oznámilo, že ještě více omezí provoz přes noc.

Tagy AMS Nizozemsko omezení letecké dopravy Schiphol
10 komentářů