Až 60 milionů ročně. Jihomoravský kraj trvá na lince z Brna do Mnichova

bmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regionalbmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regional

Jihomoravský kraj nevzdává snahu o obnovení letecké linky mezi Brnem a Mnichovem. Kraj chce linku dotovat; vzhledem k nezájmu leteckých

Jihomoravský kraj nevzdává snahu o obnovení letecké linky mezi Brnem a Mnichovem. Kraj chce linku dotovat; vzhledem k nezájmu leteckých společností v nedávném tendru zlepší nabídku. Závazek financování linky dnes schválilo zastupitelstvo kraje.

Maximální výše podpory dopravce ze strany kraje má za rok činit 2,2 milionu eur (přes 57 milionů Kč), závazek by měl trvat od začátku příštího roku čtyři roky. Kraj chce vypsat nadlimitní výběrové řízení, veřejnou podporu zdůvodňuje tím, že linku nelze provozovat na tržním základě.

Navýšení roční výše finanční kompenzace kraj zdůvodňuje „vyhodnocením předchozího provozu, zvýšením cen paliva, inflací a situací na leteckém trhu v EU“. Linku v závazku kraje provozovala od loňského jara do začátku letošního roku BMI Regional. Kraj za její služby za loňský rok zaplatil 22 milionů korun. Firma ale zkrachovala.

Kraj požaduje letadlo s minimálním počtem 50 sedadel, počet rotací má být alespoň jedenáct týdně.

Tagy Brno - Mnichov Jihomoravský kraj
91 komentářů