Audit odhalil podvody s údržbou silnic, firmy práce dokladovaly stejnými fotkami

Oprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského krajeOprava silnice v Ilustrační foto: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

Jde o stovky případů, ŘSD chystá silniční šerify.

Interní audit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) odhalil rozsáhlé machinace s pracemi na údržbu silnic zejména ve Středočeském kraji. Dvě společnosti – Silverton a Značky Morava (majetkově propojené) – podle auditu vykazovaly své práce duplicitními fotkami. Šlo o stovky takových případů. ŘSD s nimi chce ukončit smlouvu, možné podvody bude pravděpodobně řešit policie.

O výsledcích auditu informovali dnes ministr dopravy Martin Kupka a generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Jde řádově o stovky takových případů, na které jsme přišli. Po zakázkách ve Středočeském kraji nyní prověřujeme i údržbu v jiných regionech,“ řekl Mátl. Podle Mátla jde o závažná pochybení, škody mohou být v řádu milionů korun. Obě společnosti jsme požádali o vyjádření. „Žádnou výtku ze strany ŘSD vůči naší společnosti ohledně oblasti Středočeského kraje jsme neobdrželi,“ uvedly Značky Morava na dotaz deníku Zdopravy.cz

Šlo o práce na silnicích v období od dubna do srpna prováděné na základě rámcové smlouvy. Mezi vykazovanými pracemi bylo například čistění kanálů, opravy svodidel, sekání trávy nebo čištění žlabů. Audit odhalil, že dokumentace o provedení těchto prací proběhla stejnými fotkami z jednoho místa, ale vykázána byla z desítek míst. „Firmy nám nebyly schopny toto nijak vysvětlit. Podnikáme všechny právní kroky k náhradě škody a vypovězení smlouvy,“ dodal Mátl. ŘSD na auditu spolupracuje s KPMG, podle Mátla zřejmě osloví i policii pro vyšetření trestněprávní odpovědnosti. Současně audit odhalil nekvalitní práci na některých zakázkách.

Zakázky spadaly pod pražskou správu ŘSD, kde došlo již od srpna ke kompletní výměně vedení. „Odpovědnost půjde za těmi, kdo měli provádět kontrolu a schvalovali faktury,“ doplnil Mátl. ŘSD i kvůli tomu chystá posílení systému kontroly z těchto zakázek a systémová opatření. „Připravujeme personální posílení kontroly a více využít digitalizaci,“ dodal Mátl. Má jít o kontrolu přes GPS, na místo mají jezdit takzvaní silniční šerifové.

Tagy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Silverton údržba silnic Značky Morava
46 komentářů