Arriva testuje na městské lince vlak pro rychlíky a expresy, má o toaletu navíc

Jednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto: ArrivaJednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto: Arriva

Společnost Arriva vlaky převzala od společnosti Pars nova první motorovou jednotku řady 628 (845.2), která prošla modernizací pro budoucí provoz

Společnost Arriva vlaky převzala od společnosti Pars nova první motorovou jednotku řady 628 (845.2), která prošla modernizací pro budoucí provoz na rychlících a expresech.

Cestující ji mohou zatím potkat na městské lince S49 mezi Roztoky u Prahy a Hostivaří. Zásadní rozdíl je v uspořádání: má dvě toalety a také služební oddíl pro personál. Jednotka získala zatím schválení pro zkušební provoz s cestujícími, úplné schválení čeká Arriva v červenci. Poté ji chce dopravce nechat schválit i pro provoz na Slovensku.

Arriva takto modernizuje celkem 19 motorových jednotek řady 628. „Vlak nabídne novinky jak pro cestující, tak pro vlakový personál. V těchto dnech se intenzivně pracuje také na prototypu řady 845.3, který bude vybaven i toaletou vhodnou pro cestující na vozíku. Naše vlaky budou v prosinci připraveny vyjet na všechny nasmlouvané linky,“ říká Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy.

Jedinou toaletu na palubě cestující na dálkové lince z Prahy do Nitry zatím kritizovali nejčastěji, protože docházelo k problematickým situacím, když došlo k poruše. „Navýšením počtu toalet reagujeme na nejčastější připomínky našich cestujících. Ve vlaku je nově také služební oddíl. Ten bude sloužit jako zázemí pro posádku vlaku i pro catering, který ve vlaku nabízíme,“ uvedl Jiří Nálevka, ředitel Arriva vlaky.

Na začátku prázdnin Arriva vyrazí se svými vlaky na prezentační jízdy do míst, kde bude od prosince zajišťovat železniční dopravu. Prezentační jízdy začnou 10. července na lince do Rumburku a vše zakončí 20. července mezi Libercem a Tanvaldem, kde pak ve spolupráci se Zubačkou vyjedou přes Kořenov do Harrachova. „Chtěli bychom našim budoucím cestujícím, ale i zájemcům o práci u Arrivy naše vlaky představit a dát jim možnost si je vyzkoušet. Věříme, že najdeme v regionech také nové kolegy, uplatnění u nás najdou strojvedoucí a stevardi, ale také technické profese. Zájemci o zaměstnání i cestující si mohou naše nové vlaky prohlédnout, vyzkoušet, jak jsou pohodlné, a zeptat se nás na cokoliv, co je zajímá, nad dobrou kávou od našich stevardů,“ doplňuje Adamka.

Arriva nedávno oznámila, že navýší mzdu strojvedoucích až přes 50 tisíc korun. Pro ministerstvo dopravy začne zajišťovat od prosince provoz na čtyřech dálkových linkách.

Předběžný harmonogram prezentačních jízd
10. 7. Praha – Česká Lípa – Rumburk a zpět
11. 7. Praha – Kladno – Rakovník a zpět
12. 7. Staré Město u Uherského Hradiště – Uherský Brod – Bylnice – Vsetín
19. 7. Praha – Kolín – Stará Paka – Turnov – Liberec
20. 7. Liberec – Tanvald (připojíme se k akci Sobota na Zubačce a povezeme zvláštní vlaky mezi Kořenovem a Harrachovem)

Modernizovaná jednotka 845.2. Foto:  ArrivaModernizovaná jednotka 845.2. Foto:  ArrivaSlužební oddíl v jednotce 845.2. Foto:  ArrivaToaleta v jednotce 845.2. Foto:  ArrivaInteriér modernizované soupravy 845.2. Foto:  ArrivaStanoviště strojvedoucího v jednotce 845.2. Foto:  ArrivaInteriér modernizované soupravy 845.2. Foto:  ArrivaKromě bezdrátového připojení k internetu budou mít cestující možnost dobíjet během cesty svá elektrická zařízení. Foto:  ArrivaInteriér modernizované soupravy 845.2. Foto:  ArrivaInformační systém ukazuje i přesnou polohu vlaku. Foto:  ArrivaJednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto:  ArrivaJednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto:  ArrivaJednotka 845.2. po modernizaci v barvách Arriva vlaky. Foto:  Arriva
Tagy 628 845 Arriva vlaky Top
128 komentářů