Arriva ovládne autobusovou dopravu v Plzeňském kraji. Za 6 miliard na 10 let

Autobus v barvách dopravce Arriva. Foto: ArrivaAutobus v barvách dopravce Arriva. Foto: Arriva

Společnost Arriva Střední Čechy získala jednu z největších zakázek autobusových zakázek v historii. Od května příštího roku bude jezdit dalších

Společnost Arriva Střední Čechy získala jednu z největších zakázek autobusových zakázek v historii. Od května příštího roku bude jezdit dalších deset let v celém Plzeňském kraji, kde se cestující dočkají zcela nových autobusů. Celkem jde o smlouvy v hodnotě zhruba šest miliard korun na deset let.

Záměr uzavřít smlouvu s Arrivou jako vítěze obou soutěží na provoz autobusových linek schválili ve středu plzeňští radní poté, co uplynuly všechny lhůty na odvolání. Arriva bude jezdit v oblasti Jih za 38,70 Kč, v oblasti sever za 39,40 za kilometr. Kraj si stanovil jako strop 40 korun za kilometr.

Dostali jsme se na velmi podobné ceny, jako se jezdí nyní. Jen s tím rozdílem, že cestující čekají úplně nové autobusy,“ pochvaluje si výsledek soutěže hejtman Josef Bernard. Smlouvy jsou postavené tak, že příjmy z jízdenek budou náležet kraji.

Arriva zůstala v soutěži nakonec jediná, firmu ČSAD Autobusy Plzeň ze soutěže vyřadili kvůli nesplnění podmínek. I když firma původně tvrdila, že se proti vyřazení bude bránit, nakonec se tak nestalo. Proti zadávací dokumentaci ještě protestovala společnost BusLine, ta ale svá podání stáhla. Arriva a BusLine spolu jednají o tom, že by BusLine pro Arrivu část provozu v Plzeňském kraji zajistil.

Plzeňský hejtman chce zastřešit schůzku mezi stávajícím a budoucím provozovatelem, aby došlo k hladkému převzetí provozu včetně zaměstnanců.

Cestujícím má soutěž zajistit komfortnější cestování než dosud díky nasazení nových autobusů.  Zakázka byla rozdělená do dvou oblastí: sever a jih. Celková hodnota desetileté zakázky je zhruba 6 miliard korun.

Pro Arrivu jde o náplast za soutěž v Moravskoslezském kraji, kde naopak loni o většinu zakázek firma přišla.

Tagy Arriva ČSAD autobusy Plzeň Plzeňský kraj Top
20 komentářů