Airbus A320 Ural Airlines nouzově přistál na poli na Sibiři, 167 lidí vyvázlo bez zranění

Nouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii. Foto: Youtube.com - RIA Novyj DeňNouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii. Foto: Youtube.com - RIA Novyj Deň

Spekuluje se o problémech s hydraulikou či motory.

Dopravní letoun Airbus A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii dnes nouzově přistál na poli v Novosibirské oblasti. Podle předběžných údajů nikdo nebyl zraněn, uvedly tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Podle něj na palubě stroje bylo 167 lidí: šest členů posádky a 161 cestujících, včetně 23 dětí.

Jeden z cestujících vyhledal lékařskou pomoc kvůli zvýšenému krevnímu tlaku, dodala agentura TASS s odvoláním na oblastní úřady.

Podle předběžných údajů se (nouzové přistání) obešlo bez obětí, cestující byli evakuováni, požár nevznikl,“ uvedl gubernátor Novosibirské oblasti Andrej Travnikov.

Na záběrech z místa přistání je vidět nafukovací skluzavka, která slouží k opuštění letadla za podobných okolností.

Přistání v kukuřici

Letadlo letělo ze Soči u Černého moře do Omska na Sibiři, kde ale piloti kvůli závadě nemohli přistát, a tak požádali o přistání v Novosibirsku, který leží o 600 kilometrů dále na východ. Nakonec posádka stroj posadila na pole asi 200 kilometrů od Novosibirska, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Incident se vyšetřuje. Gubernátor Omské oblasti Vitalij Chocenko řekl TASS, že předběžnou příčinou je selhání hydrauliky. V médiích se objevila i verze o vysazení jednoho z motorů, později však tisk s odvoláním na aerolinky upřesnil, že selhal jeden ze tří hydraulických okruhů letounu, a proto se kapitán rozhodl raději přistát na vzdálenějším letišti s delší přistávací dráhou. Let proti větru s vysunutým podvozkem ale natolik zvýšil spotřebu paliva, že piloti raději přistáli na poli. Stalo se tak v 9:44 místního času (04:44 SELČ).

Není to první případ, kdy ruští piloti posadili velké dopravní letadlo do pole. Společnosti Uralskije avialinii se to přihodilo podruhé, uvedla BBC a připomněla, že v srpnu 2019 letadlo Airbus A321 letící z letiště Žukovskij u Moskvy do Simferopolu na anektovaném Krymu nouzově přistálo v kukuřičném poli. Přežilo všech 221 cestujících a sedm členů posádky.

Ruský prezident Vladimir Putin tehdy vyznamenal piloty titulem Hrdina Ruska. O tři roky později se na veřejnost dostala závěrečná zpráva z vyšetřování, podle které si piloti počínali „zmateně“ a „nedůsledně“, což vyústilo v nouzové přistání v kukuřičném poli v Moskevské oblasti, připomněl server Meduza.

Tentokráte na poli přistál letoun A320-200, vyrobený podle serveru RBK přibližně před 20 lety. Uralské aerolinky jej provozují od roku 2013, dříve létal u dvou arabských společností.

Státní agentura RIA Novosti označila nouzové přistání bez jakékoliv újmy cestujících za „zázrak“. Gubernátor Chocenko řekl TASS, že piloty navrhne na státní vyznamenání. „To je hrdinská posádka. To, že dokázali přistát na poli a všichni jsou podle předběžných informací živí a zdraví, dělá z posádky hrdiny. Určitě je navrhneme na naše vyznamenání,“ prohlásil.

S letounem přistáli v obilném poli kapitán Sergej Belov a druhý pilot Eduard Semjonov, kteří dokázali vysunout podvozek a dosednout, dokud v hydraulice byl ještě tlak, napsal server Dzen.ru, který také zveřejnil snímky z místa. „Byla to hrůza. Ještě jsem v šoku,“ citoval jednu z cestujících, která si ale současně pochvalovala profesionalitu a šikovnost posádky i spořádanou evakuaci z letadla. Podle zpráv v médiích mají být cestující odškodněni částkou 100.000 rublů (asi 24.000 Kč).

Nouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Ural Airlines. Foto: Youtube.com - RIA Novyj DeňNouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Ural Airlines. Foto: Youtube.com - RIA Novyj DeňNouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii. Foto: Youtube.com - RIA Novyj DeňNouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii. Foto: Youtube.com - RIA Novyj DeňNouzové přistání Airbusu A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii. Foto: Youtube.com - RIA Novyj Deň
Tagy nouzové přistání Ural Airlines
120 komentářů