dkv-spojujeme

Airbus A321 Ural Airlines přistál nouzově v kukuřičném poli, všichni přežili

Airbus A321 společnosti Ural Airlines. Foto: By Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia CommonsAirbus A321 společnosti Ural Airlines. Foto: By Anton Bannikov [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Piloti letecké společnosti Ural Airlines museli dnes krátce po startu z moskevského letiště Žukovskij přistát s Airbusem A321 na kukuřičném

Piloti letecké společnosti Ural Airlines museli dnes krátce po startu z moskevského letiště Žukovskij přistát s Airbusem A321 na kukuřičném poli. Nehodu přežilo všech 233 osob na palubě.

Podle agentury Interfax byl důvodem nouzového přistání střet s ptáky (birdstrike) po vzletu, který poškodil oba motory. Letadlo přistálo v kukuřičném poli zhruba kilometr od ranveje, se zasunutým podvozkem. Podle původních informací byli zranění čtyři cestující, ale pouze lehce.

Agentura TASS později s odvoláním na úřední zprávu sdělila, že po přistání bylo do nemocnice převezeno 23 lidí se středně těžkým zraněním. Ostatní cestující byli dopraveni na mezinárodní letiště Domodědovo, odkud budou na Krym cestovat jiným letadlem.

„Na palubě letadla nebyl žádný oheň. Palubní personál organizoval a provedl evakuaci cestujících po nouzových nafukovacích rampách,“ sdělil agentuře Interfax zdroj. Podle jednoho z cestujících, který nehodu popsal televizi RT, se krátce po startu letoun začal otřásat. „Po pěti vteřinách začala světla na pravé straně letadla svítit a bylo cítit zápach ohně. Pak jsme přistáli a každý utíkal pryč,“ řekl cestující. Ruská média označují pilota Damira Jusupova za hrdinu.

Šlo o let 178 do Simferopolu. Ural Airlines na let nasadili letadlo  A321-211 registrace VQ-BOZ, které bylo vyrobeno v roce 2004.

Tagy nouzové přistání Ural Airlines
73 komentářů