Air Transat má první A321LR pro dálkové lety, objevit se má i v Praze

Airbus A321LR v barvách Air Transat. Vizualizace: AirbusAirbus A321LR v barvách Air Transat. Vizualizace: Airbus

Kanadská letecká společnost Air Transat je další aerolinkou, která převzala Airbus A321neoLR. Úzkotrupé letadlo nasadí na dálkové lety mezi Kanadou

Kanadská letecká společnost Air Transat je další aerolinkou, která převzala Airbus A321neoLR. Úzkotrupé letadlo nasadí na dálkové lety mezi Kanadou a Evropou, podle prvních návrhů letových řádů se má stroj objevit i v Praze.

Po izraelské Arkii a portugalských TAP Air Portugal  je Air Transat třetím dopravcem s tímto letadlem ve flotile. Převzetí prvního z patnácti objednaných strojů oznámila společnost v tiskové zprávě.

„Cestujícím nabídne vynikající zážitek na palubě, díky dlouhému doletu budeme moci optimalizovat naše linky do Evropy, Karibiku a Latinské Ameriky,“ uvedla provozní ředitelka Air Transat Annick Guérard. Oproti předchozí generaci airbusů má letadlo o 15 % nižší spotřebu, hlučnost na palubě je nižší o polovinu.

Air Transat bude létat s letadlem ve verzi pro 199 cestujících. Z toho je 12 sedadel ve třídě Club Class, což je obdoba byznys třídy, 187 je v ekonomické třídě. Každé sedadlo je vybaveno displejem a USB nabíječkami.

Další A321LR má firma převzít v červnu, celkem letos čtyři stroje. V rezervačním systému se již objevilo například spojení tímto letadlem z Montrealu do Basileje i dalších evropských měst. Server Routes Online odhalil nasazení těchto letadel na sezónní linky do Evropy na další rok, jeden den počítá firma i s Prahou.  Dá se ale očekávat, že dojde ještě ke změnám. Dosud firma do Prahy létá s Airbusem A310 (ty postupně vyřazuje) nebo A330.

Air Transat s hlavní bází v Montrealu přepravil loni pět milionů cestujících, zaměstnává 3000 lidí. Je součástí společnosti Transat A.T. Inc, která patří mezi největší kanadské cestovky.

S doletem přes 7000 kilometrů A321neoLR zvládne transatlantické lety. Řada dopravcům s ním počítá proto na linky, kde by se dosud větší širokotrupé letadlo neuživilo. Přes Atlantik se s ním chystají také americké aerolinky JetBlue.  Zájem o tento stroj nedávno potvrdily i tuzemské Smartwings.

Tagy A321LR Air Transat Airbus Airbus A321LR
13 komentářů