Přes Atlantik začne létat další aerolinka. JetBlue nasadí úzkotrupé A321LR

Letadla JetBlue v NewYorku. Foto: JetBlueLetadla JetBlue v NewYorku. Foto: JetBlue

Americká letecká společnost JetBlue bude od roku 2021 dalším hráčem na trhu transatlantického spojení. Po měsících spekulací firma oficiálně oznámila,

Americká letecká společnost JetBlue bude od roku 2021 dalším hráčem na trhu transatlantického spojení. Po měsících spekulací firma oficiálně oznámila, že začne létat mezi USA a Evropou.

Nové linky z New Yorku a Bostonu do Londýna oznámila s nezvykle velkým předstihem: létat začne v roce 2021. . JetBlue jsou v USA šestou největší aerolinkou a dalším dopravcem, který bude zkoušet byznys model transatlantických letů s úzkotrupými letadly. Letenky ještě nejsou v prodeji.

JetBlue na linku nasadí letadla A321LR. Stejný typ zatím létá jen u dvou společností: Arkia a od minulého týdne ji má ve flotile také TAP Air Portugal, které s ním chtějí rovněž létat přes Atlantik. Na spojení Evropy a USA a Kanady pomýšlí se stejnými letadly také Norwegian, Aer Lingus či Air Transat, výroba letadel ale nabírá zpoždění a dopravci musí start linek odkládat.

Americký dopravce zatím neuvedl, kam v Londýně bude létat. „Před dvaceti lety měli naši zakladatelé jednoduchou myšlenku, jak si vybrat nový trh.  Musel být buď předražený nebo na něm nebyla dostatečná nabídka, případně šlo o kombinaci obojího,“ řekla šéfka JetBlue Joanna Geraghtyová. Podle ní jsou ceny zejména v prémiových třídách stále příliš vysoké.

Velké aerolinky budou tvrdit, že nikdy na letech přes Atlantik nebyla tak tvrdá konkurence. Malí dopravci říkají, že nikdy nebylo těžší se na tyto trasy dostat,“ řekla Geraghtyová. Podle ní by měli regulátoři na obou stranách Atlantiku řešit situaci, aby mohli noví dopravci přežít a ubránit se čím dál větší monopolizaci celé transatlantické dopravy. Naráží tak na fakt, že velcí dopravci se pro lety přes Atlantik spojují do společných podniků.

JetBlue jsou nízkonákladovou aerolinkou, na trhu se snaží zaujmou nadstandardním servisem, například obrazovkou v každé sedadle či wifi zdarma na palubě.  „V Evropě ukážeme, co cestující mohou čekat od nízkonákladové arolinky,“ dodala Geraghtyová. Firma má aktuálně ve flotile 253 letadel, většinu airbusů A320 family.

Infografika JetBlue k novým linkám do Evropy. Foto: JetBlue

Infografika JetBlue k novým linkám do Evropy. Foto: JetBlue

JetBlue chce na trasu nasadit kromě ekonomické třídy i svoji prémiovou třídu Mint s plně rozložitelnými sedačkami na spaní.

Firma současně oznámila, že ze stávající objednávky na airbusy A321 přemění 13 na verzi A321LR s opcí na dodávku dalších.

Tagy A321LR JetBlue Top transatlantické lety
19 komentářů