Jako v New Yorku. Na opuštěné strašnické trati vznikne park a korzo s prvky železnice

Zastávka Strašnice v neděli 13. prosince 2020 osiřela. Pramen: IPR Praha/Jan MalýZastávka Strašnice v neděli 13. prosince 2020 osiřela. Pramen: IPR Praha/Jan Malý

Místo trati vznikne "zelená páteř Prahy 10". Vzorem je newyorský park High Line.

Praha bude mít liniový park s korzem a cyklostezkou. Vznikne na trati z Vršovic přes Strašnice, která se po dostavbě čtyřkolejného koridoru mezi Vršovicemi a Hostivaří stane nepotřebnou. Záměry s opuštěnou železnicí zveřejnil pražský Institut plánování a rozvoje na své platformě Campuj.online.

Inspirací pro pražské plánovače je newyorská High Line nebo pařížská promenáda Plantée, které vznikly rovněž na bývalých železničních stavbách. Strašnická trať se má změnit „v zelenou bezmotorovou spojnicí Vršovic a Strašnic“. Sloužit bude k rekreaci, dopravě i sportu.

Pražská Technická správa komunikací (TSK) aktuálně připravuje záměr projektu. Na návrhu podoby promenády spolupracuje ateliér krajinářské architektury terra florida, který letos zvítězil v soutěži na podobu budoucího Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech.

Nové korzo má přitom podle IPR zachovat „paměť místa pro další generace“. Bude proto zachována řada železničních prvků, například osvětlovací věže, lávka u zastávky Strašnice nebo kamenný podchod. „Stejně tak budou využity staré fragmenty kolejiště, pražců nebo typických nádražních návěstidel,“ píše IPR.

V první etapě vznikne hlavní úsek promenády o délce přes čtyři kilometry. Stavba by podle plánu měla začít v roce 2021, investiční náklady se odhadují na maximálně 200 milionů korun.

Tagy Hostivař - Vršovice IPR Praha Top trať Vršovice - Strašnice
82 komentářů