Daň za Babiše. ŘSD hrozí, že Eurovii zaplatí po premiérově tweetu miliony navíc

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Odklad zahájení oprav D1 na výjezdu z Prahy, o který požádal premiér Andrej Babiš, vyjde daňové poplatníky zřejmě na několik

Odklad zahájení oprav D1 na výjezdu z Prahy, o který požádal premiér Andrej Babiš, vyjde daňové poplatníky zřejmě na několik milionů korun. Společnost Eurovia, která měla už v noci z pátku na sobotu začít s přípravou oprav, na výzvu Ředitelství silnic a dálnic začala s pracemi až o dva dny později. Na požadavky Eurovie na platbu za zpoždění upozornil server iHned.cz.

K oznámení odkladu došlo dvě hodiny před tím, než měly práce naplánované do poloviny října začít. „Bohužel to bude investora něco stát. Podle našich odhadů půjde o částky ve vyšších jednotkách milionů korun. Vše ale nyní přesně analyzujeme a s investorem projednáváme,“ řekla Hospodářským novinám mluvčí stavební firmy Iveta Štočková.

Premiér Babiš odklad prací prezentoval jako svůj úspěch, protože se podle něj podařilo zabránit kolonám přes víkend. Na twitteru uvedl, že zavolal v pátek odpoledne Radku Mátlovi, který byl nově pověřen řízením Ředitelství silnic a dálnic,  a ten mu vyhověl. Nepochlubil se ale už další částí celého příběhu: dalšími miliony korun navíc.

Podle vyjádření Štočkové pro iHned.cz způsobila změna plánů komplikace v oblasti technické a lidské. „Máme dlouhodobě nasmlouvanou speciální techniku, kterou nelze jednoduše přeobjednat a její výpadek může být citelný i na jiných stavbách. Rovněž naši lidé byli připraveni na víkendové noční směny a podle toho si plánovali své dovolené. Tyto události jim způsobily nemalé komplikace,“ dodala Štočková.

Šlo o dvě akce: kromě opravy dálnice u Prahy mělo dojít ještě k montáži nosníků na D1 u Mirošovic. Tato akce byla odsunuta na neurčito, nový termín se hledá.

Eurovia opravuje D1 mezi kilometry 2,3 až 11,2. První etapa je naplánována letos do října, pokračovat bude příští rok. Součástí zakázky za 423 milionů korun je i úprava odpočívek.

https://www.facebook.com/StavebniSkupinaEUROVIACS/posts/2929526213787723

 

Tagy Andrej Babiš D1 eurovia Ředitelství silnic a dálnic
90 komentářů