Spor o přechod. Úřad ho i přes protesty obce zrušil, soud zpochybnil stanovisko policie

Obchvat Kojic. Foto: Metrostav InfrastructureObchvat Kojic. Foto: Metrostav Infrastructure

Stanovisko policie není závazné, upozornil Nejvyšší správní soud.

Až k Nejvyššímu správnímu úřadu doputoval spor mezí obcí Kojice a městským úřadem v Přelouči o přechod pro chodce. Ten chtěli úředníci v Přelouči zrušit poté, co došlo k vybudování obchvat Kojic. Obec požadovala zachování přechodu. Rozsudek Nejvyššího správního soudu přinesl ve sporech o přechody zásadní novinku: stanovisko policie není závazné.

Spor o přechod v obci se táhne již dva roky. Přeloučský úřad jako obec s rozšířenou působností vydal v březnu 2022 vyhlášku, kterou přechod zrušil. Obec byla proti, argumentovala například normami nebo omezením rychlosti na 50 km/h v daném místě. V místě nové trasy obchvatu vznikl jen ostrůvek mezi jízdními pruhy, chybí však „zebra“ pro přechod.

Hlavním problémem pro obec byla  neexistence jakékoli alternativy přístupu k železniční zastávce po přechodu. Podle žaloby nezbývá než přejít/přeběhnout silnici, což zejména dětem a starším lidem fakticky znemožňuje využívat hromadnou dopravu. Podle obce bylo neproporcionálně upřednostněno pohodlí řidičů a plynulost průjezdu nad bezpečností nechráněných účastníků silničního provozu. Kojice zastupuje advokát Štěpán Holub, který se dlouhodobě věnuje podobným sporům s úřady, kdy bývá zvýhodňována automobilová doprava.

Obrazem: Pardubický kraj s půlročním zpožděním otevře obchvat Kojic, kopíruje trasu koridoru

Přechod měl s budováním obchvatu původně zůstat, nakonec došlo ale k jeho zrušení. Úředníci v Přelouči to vysvětlili i stanoviskem policie k projektové dokumentaci stavby obchvatu. V něm požadovala policie, aby byla provedena pouze opatření k usnadnění přecházení. K tomu došlo vybudováním ostrůvku.

Aplikace norem s ohledem na místní situaci

Krajský soud v Hradci Králové žalobu nejprve zamítl s vysvětlením, že o přechodu mělo být rozhodnuto již ve stavebním řízení o budování obchvatu obce. Kojice ale podaly kasační stížnost. Přeloučský úřad ve vyjádření pro soud uvedl, že zrušení přechodu nemohlo zasáhnout do práva občanů Kojic na svobodný pohyb, ochranu zdraví, respektování rodinného a soukromého života. Svůj krok odůvodnil i jednou z norem ČSN.

Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí krajského soudu zrušil a vrátil k novému projednání. Jedním z argumentů je i to, že podle soudu není stanovisko policie v řízení o opatření obecné povahy nijak závazné. Stejně tak podle soudu není možné automaticky aplikovat normy ČSN. „Je nutné je aplikovat s ohledem na konkrétní situaci a ve spojení s odpovídajícím odůvodněním,“ uvedl soud.

Celý spor musí nyní nově projednat královéhradecký krajský soud.

Auta na prvním místě. Úřad ruší přechod v Přerově u dvou škol a školky

Tagy Kojice Nejvyšší správní soud přechod pro chodce
70 komentářů