Finanční ředitel ČD naletěl podvodníkům. Podle soudu má za nedbalost uhradit půl milionu

Jednotka 847 RegioFox v Pardubickém kraji. Foto: České dráhyJednotka 847 RegioFox v Pardubickém kraji. Foto: České dráhy

Svoboda dostal e-mail psaný lámanou češtinou s žádostí o platbu 47 000 eur.

Současný náměstek generálního ředitele Českých drah a jejich finanční ředitel Lukáš Svoboda byl v červenci Městským soudem v Praze odsouzen pro vědomou nedbalost k uhrazení škody přes půl milionu korun. Informoval o tom web Seznam Zprávy.

Případ se týká Svobodova předchozího působení v čele finanční divize České pošty. Podle rozsudku, který Seznam Zprávy získaly, vyhověl Svoboda v roce 2017 internetovým podvodníkům a přiměl své podřízené, aby jim poslali požadované peníze. Šlo o 47 000 eur, v přepočtu přes jeden milion korun.

Lukáš Svoboda.Foto: České dráhy

Lukáš Svoboda.Foto: České dráhy

Nyní má Svoboda kvůli „vědomé nedbalosti“ zaplatit žalující České poště 541 381 korun plus osmiprocentní úrok z prodlení a také náklady řízení. Částku podle mluvčího pošty již zaplatil.

Kyberútok se odehrál během několika desítek minut. Svoboda dostal e-mail psaný lámanou češtinou s žádostí o platbu od člověka, který se vydával za tehdejšího generálního ředitele pošty Martina Elkána. Prostřednictvím své podřízené ji obratem provedl.

Bez otevřeného výběrového řízení. Finance ČD bude řídit Lukáš Svoboda

Jak deník Zdopravy.cz informoval v minulosti, Svoboda zamířil do vedení ČD v dubnu 2022 bez jakéhokoliv otevřeného výběrové řízení.

Seznam Zprávy upozorňují, že Svoboda je příbuzným Miloše Růžičky, experta na politický marketing, který nyní radí premiérovi Petru Fialovi. Když byl Svoboda ve vedení České pošty, radil Růžička zase ministru vnitra za ČSSD Milanu Chovancovi, pod něhož pošta spadala.

Uložil peníze ve Sberbank, má vést finance Českých drah

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec, který se Svobodou v mezidobí řídil dceřinou společnost ČD – Telematika, pro Seznam Zprávy uvedl, že o případu ví a nemyslí si, že by Svobodovo selhání při phishingovém útoku na Českou poštu mohlo být rizikem i pro České dráhy a jejich firemní finance. Schvalovací procesy jsou podle něj nastaveny bezpečněji.

Tagy česká pošta České dráhy Michal Krapinec
51 komentářů