Uložil peníze ve Sberbank, má vést finance Českých drah

Vůz nové soupravy InterJet. Foto: Petr ŠtáhlavskýVůz nové soupravy InterJet. Foto: Petr Štáhlavský

Na post člena představenstva neproběhlo žádné výběrové řízení.

Stávající finanční ředitel společnosti ČD-Telematika Lukáš Svoboda je jedním z kandidátů na nového finančního ředitele Českých drah. Hlasovat o něm má již zítra dozorčí rada Českých drah.

Návrh na jmenování Svobody potvrdily redakci Zdopravy.cz tři na sobě nezávislé zdroje z Českých drah a statutárních orgánů firmy. Post finančního ředitele zastával do konce února společně s postem předsedy představenstva Ivan Bednárik, který na post v ČD rezignoval. Vyjádření Českých drah a předsedy dozorčí rady Miroslava Zámečníka zjišťujeme. Podle informací deníku Zdopravy.cz je ve hře i další kandidát, Svobodu ale prosazuje hlavně nově zvolený šéf ČD Michal Krapinec.

Pozice finančního ředitele v ČD je kvůli rostoucí zadluženosti jednou z klíčových, dozorčí rada ale na toto místo nevypsala žádné výběrové řízení. Volba Svobody se může zdát na první pohled logickou. Nový šéf Českých drah Michal Krapinec by měl na finance manažera, kterého zná. Působil jako finanční ředitel v ČD-Telematika.

Otázkou zůstává, zda praxe z dceřiné firmy Českých drah bude stačit na řízení financí dopravce s dluhy v řádu desítek miliard korun. Svoboda je spoluzodpovědný za to, že ČD-Telematika uvízlo přes 200 milionů korun v pobočce ruské banky Sberbank. Peníze si tam firma ponechala i poté, co vypukla kauza Vrbětice a bylo jasné, že s Ruskem máme již nepřátelské vztahy. Vedení ČD-Telematiky tvrdí, že Sberbank nebyla ČNB až do pondělí 28. února označena jako banka s potenciálním rizikem ztráty solventnosti.

Svoboda podle svého profilu na síti LinkedIn působí v ČD-Telematika od roku 2019. Před tím působil jako finanční ředitel České pošty nebo v představenstvu Protonového centra Praha. „Odstoupil jsem z rodinných a zdravotních důvodů. Bylo toho v poslední době nějak moc,“ řekl v roce 2018 po odchodu z České pošty Svoboda Hospodářským novinám. Do České pošty nastoupil v roce 2014 jako šéf controllingu, finančním ředitelem byl půl roku.

Tagy ČD-Telematika České dráhy představenstvo Českých drah
59 komentářů