Bez otevřeného výběrového řízení. Finance ČD bude řídit Lukáš Svoboda

Lokomotiva Siemens Vectron v čele Slováckého expresu u Hoštejna. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v čele Slováckého expresu u Hoštejna. Foto: České dráhy

V ČD-Telematice za Svobodova působení uvízlo přes 200 milionů ve Sberbank.

Představenstvo Českých drah je po dnešním dnu kompletní. Dozorčí rada dopravce dnes zvolila pátým členem Lukáše Svobodu, dosavadního ředitele úseku Ekonomiky a sdílených služeb ve společnosti ČD – Telematika.  U národního dopravce bude Lukáš Svoboda odpovědný za řízení ekonomických útvarů.

O plánech na Svobodovo jmenování informoval deník Zdopravy.cz včera. Dozorčí rada nevypsala na tento post žádné výběrové řízení Představenstvo ČD je tak po dnešku kompletní. „V otázce výběru Lukáše Svobody jsme ve shodě s novým předsedou představenstva. V oblasti podnikových financí se pohybuje více než 12 let. Působil na několika vysokých manažerských pozicích včetně funkce CFO v podniku s dvacetimiliardovým obratem. Nesporná výhoda Lukáše Svobody je, že má zkušenosti se Skupinou ČD. Ve vedení společnosti bude hrát klíčovou roli a pracovat začne hned zítra. Jeho hlavní úkoly jsou stabilizace cash flow, ověření nákladové efektivity, cenotvorby a výnosů,“ říká k volbě předseda Dozorčí rady Miroslav Zámečník.

Za Svobodou zůstává v ČD-Telematika problém s více než 200 miliony korun, ke kterým se firma nemůže dostat. Svoboda je spoluzodpovědný za to, že ČD-Telematika uvízlo přes 200 milionů korun v pobočce ruské banky Sberbank. Peníze si tam firma ponechala i poté, co vypukla kauza Vrbětice a bylo jasné, že s Ruskem máme již nepřátelské vztahy. Vedení ČD-Telematiky tvrdí, že Sberbank nebyla ČNB až do pondělí 28. února označena jako banka s potenciálním rizikem ztráty solventnosti.

Lukáš Svoboda.Foto: České dráhy

Lukáš Svoboda.Foto: České dráhy

Zkušeností CFO z podniku s dvacetimiliardovým obratem je míněno půlroční působení na této pozici v České poště. Odstoupil jsem z rodinných a zdravotních důvodů. Bylo toho v poslední době nějak moc,“ řekl v roce 2018 po odchodu z České pošty Svoboda Hospodářským novinám. Do České pošty nastoupil v roce 2014 jako šéf controllingu, finančním ředitelem byl půl roku.

Lukáš Svoboda je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V uplynulých letech vedl např. finanční divizi a sekci controllingu ve státním podniku Česká pošta nebo působil jako Senior Consultant v oddělení Fúzí a akvizic ve společnosti PricewaterhouseCoopers. Od roku 2019 do současnosti pracoval pro ČD – Telematiku, dceřinou společnost Českých drah. Vedle standardní agendy finančního ředitele byl zodpovědný také za oblast nákupu, logistiky nebo správy majetku.

Vyjádření Českých drah (doplněno 8. 4. 12:00)

Lukáš Svoboda byl vybrán z celkem sedmi navržených odborníků. Jednak byli osloveni někteří z účastníků výběrového řízení na generálního ředitele a jednak byli na základě jejich profesního profilu osloveni další ekonomové. Pan Svoboda byl shledán jako nejvhodnější kandidát mimo jiné proto, že je dobře obeznámen s prostředím Skupiny České dráhy a má požadované zkušenosti z oblasti controllingu. Jeho nominaci potvrdilo pět z pěti přítomných členů Dozorčí rady, kteří o tom hlasovali. 

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah
19 komentářů