Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily za rok 280 přestupků, SŽ chce stejně hlídat další místa

Přejezd Vendryně. Pramen: Správa železnicPřejezd Vendryně. Pramen: Správa železnic

Jako další místo pro využití automatického kamerového systém byl vybrán čtyřkolejný přejezd ve stanici Studénka.

Kamerový systém na přejezdu ve Vendryni u Třince, který je první svého druhu na české železnici, má za sebou rok fungování. Do konce loňského roku zaznamenal 280 přestupků, za které se na pokutách vybralo 682 tisíc korun. Oznámila to Správa železnic. Pokutování hříšníků na základě záznamů z kamer provádí městský úřad v Třinci. Správa železnic kamery testuje také na přejezdu ve Studénce, instalaci prověřuje u dalších 33 lokalit.

Koridorovému přejezdu ve Vendryni patří v tuzemsku prvenství, pokud jde o způsob finálního zpracování zdokumentovaných přestupků. Kamerový systém Správa železnic po konzultacích s policií vylepšila tak, že je schopen bez zásahu obsluhy záznamy vyhodnotit a předat příslušnému orgánu.

Technické řešení předloni obstálo ve zkušebním provozu, jeho ostré nasazení loni v lednu schválila policie a ministerstvo dopravy. Automatický kamerový systém je podle SŽ schopný zachytit přestupky i při mlze nebo sněžení, rozezná také zahraniční vozidla.

Na české železnici přitom nejde o úplnou novinku. První kamery na přejezdu, jejichž záznam obstojí u správního řízení, instalovala Správa železnic před více než šesti lety ve středočeských Úvalech. Fungují ale trochu jinak. Systém zachytí hřešícího řidiče a záznam dostane městská policie. Ta zpracuje podklad a posílá věc do Brandýsa nad Labem na odbor dopravy, který následně vede příslušné správní řízení. V Úvalech jsou přitom spokojeni, podle tamní městské policie přestupků na přejezdu ubylo. Správa železnic chce nicméně přejezd zrušit.

Podobně (s vylepšeným kamerovým systémem) fungoval od roku 2020 i přejezd v Uhersku, po zkušebním provozu jej ale Správa železnic vrátila poskytovateli.

Jako další místo pro využití automatického kamerového systému (jako ve Vendryni) byl vybrán čtyřkolejný přejezd ve stanici Studénka. Momentálně na něm probíhá zkušební provoz, v případě kladného vyhodnocení získá certifikaci od ministerstva dopravy. Na následném řešení přestupků se budou podílet městské úřady ve Studénce a v Bílovci.

Správa železnic má aktuálně v hledáčku dalších 33 přejezdů, u kterých prověřuje možnost instalace systému pro zaznamenávání přestupků. Vybrané lokality musí schválit policie. S příslušnými obcemi se pak projedná součinnost při vyřizování přestupkové agendy.

Tagy kamery na železničních přejezdech přejezd Vendryně přejezdy Správa železnic
57 komentářů