Zelená pro D35 kolem Litomyšle. Ochránci přírody stáhnou rozklad, ŘSD splní jejich podmínky

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

Ústupky nemají vést k prodražení stavby.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uspělo ve vyjednávání s Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) Šumperk, který podal rozklad proti stavebnímu povolení na dálnici D35 v úseku Litomyšl – Janov. S organizací se dohodl na memorandu, na základě kterého ŘSD vyhoví podmínkám ČSOP v rámci stavby D35 a ČSOP stáhne rozklad proti povolení. Text memoranda je ke stažení zde.

Na sociální síti X o tom informoval generální ředitel Radek Mátl. ŘSD se tak podařilo hrozbu velkého zpoždění zahájení stavby kvůli měsícům projednávání celého sporu. Zpětvzetím rozkladu dojde k nabytí právní moci rozhodnutí. „Jedná se vesměs o procesní záležitosti, které stavbu nepodraží. Prakticky jsme vyhověli všem podmínkám, které byly obsahem rozkladu,“ dodal Mátl.

Ochránci přírody měli v rozkladu výhrady ke kácení dřevin či podmínkám zajištění ekologického dozoru stavby. Ve stavebním povolení podle nich údajně nejsou přesně a zcela uvedeny podmínky ministerstva životního prostředí ke stavbě. „Moc bych chtěl panu Bušinovi (předseda ČSOP, pozn. redakce) poděkovat za konstruktivní přístup. Jde mu opravdu o ochranu přírody,“ dodal Mátl.

V případě dálničního obchvatu Litomyšle jde o druhé memorandum, které umožní jeho stavbu. V roce 2021 ŘSD uzavřelo memorandum s obcemi v okolí a dalšími odpůrci o konečném vedení trasy, po této dohodě skončil velký odpor proti stavbě.

Restart přípravy D35 u Litomyšle: ŘSD se dohodlo s obcemi, spolkem i sedlákem

Příprava úseku finišuje, ŘSD plánuje vypsání soutěže na zhotovitele v prvním čtvrtletí příštího roku. Stavět se má začít na konci roku 2024. Odhadovaná cena je 2,24 miliardy korun. Kompletně je celý úsek popsán v informačním letáku.

D35 Litomyšl - Janov

Případ D35 ukazuje i rozdílný přístup některých stěžovatelů proti novým stavbám dálnic. Prakticky ve stejnou dobu podaly rozklad proti dálnici D11 na státní hranici s Polskem Děti Země. I s těmi chtělo ŘSD jednat. Podle Mátla ale není dohoda možná. „Děti Země se mnou bohužel odmítly jednat o stažení rozkladu,“ dodal Mátl.

Tagy ČSOP Šumperk D35 D35 Litomyšl - Janov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
48 komentářů