Restart přípravy D35 u Litomyšle: ŘSD se dohodlo s obcemi, spolkem i sedlákem

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Se zahájením stavby v odhadované hodnotě 3,7 miliardy korun se počítá na rok 2023

Ve věci dálničního obchvatu Litomyšle na D35 došlo dnes po ročním vyjednávání k průlomu, který by měl odblokovat další přípravu důležité stavby. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl podepsal s účastníky územního řízení, kteří podali námitky, memorandum o způsobu řešení stavby.

Memorandum dnes s Mátlem podepsal jako poslední účastník litomyšlský starosta Daniel Brýdl. V předchozích dnech se pod memorandum podepsali zástupci Pardubického kraje, obcí Strakov, Němčice, Janov, Sedliště, spolku Živé Kornice a místní zemědělec Jiří Lux.

V dokumentu se mimo jiné vymezuje trasa a niveleta desetikilometrového obchvatu, výsadba náhradní zeleně, zbudování opěrných zdí kvůli zachování maximální rozlohy orné půdy, umístění protihlukových stěn, zbudování polních cest nebo pasportizace studní.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

ŘSD se zavázalo dálnici podle kompromisních dohod postavit, okolní obce a občanské spolky na oplátku přestanou podávat odvolání. Mátl označil podpis dohody za restart dosud zablokované přípravy; hlavním zprostředkovatelem dohody byl Brýdl.

Úsek nemá pravomocné územní rozhodnutí, ŘSD chce proto v roce 2022 zažádat o sloučené územní a stavební řízení, aby se začalo stavět co nejrychleji. Se zahájením stavby v odhadované hodnotě 3,7 miliardy korun se počítá na rok 2023, hotovo má být o čtyři roky později.

V Pardubickém kraji se již staví dva úseky D35, Opatovice – Časy a Časy – Ostrov. Navazující úseky Ostrov – Vysoké Mýto a Vysoké Mýto – Džbánov již mají pravomocné územní rozhodnutí, úsek Džbánov – Litomyšl na ně stále čeká. Další části Janov – Opatovec a Opatovec – Staré Město už územní rozhodnutí získaly dříve.

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov dálnice D35 Litomyšl Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
131 komentářů