Část španělských vlaků bude vozit cestující zdarma, ohlásil premiér

Nové vlaky pro Renfe od Stadleru. Foto: RenfeNové vlaky pro Renfe od Stadleru. Foto: Renfe

Bezplatné cestování se bude týkat jen pravidelných cestujících, kteří využívají předplatné.

Železniční doprava ve Španělsku bude od září dočasně z velké části zdarma. Jde o součást balíku protiinflačních opatření, který v úterý ohlásil španělský premiér Pedro Sánchez. Informují o tom španělská média. Inflace ve Španělsku překonala v červnu 10 procent.

„Budu tvrdě pracovat, abych bránil pracující střední třídu země,“ řekl Sánchez v parlamentním projevu.

Bezplatné cestování se bude týkat jen pravidelných cestujících, kteří využívají předplatné. Jde o jízdenky, které umožňují více než jednu cestu pro stejného nebo jiného držitele v daném časovém období.

Bude omezeno na příměstské a regionální vlaky (Cercanías, Rodalíes de Catalunya, Media Distancia) a prozatím na období od 1. září do konce prosince. Nulové jízdné bude jen ve vlacích státního dopravce Renfe. V platnosti zůstává i minimálně 30procentní sleva na městskou dopravu, kterou si mohou samosprávy zvýšit až na 50 procent.

Nulové jízdné se nevztahuje na jednotlivé jízdenky, dálkové vlaky a vlaky provozované jinými dopravci.

Experiment s mimořádně levnými jízdenkami běží například i v Německu, kde lze od června (zatím do konce srpna) využít měsíční předplatné na regionální vlaky za devět eur. Podle Němců to vedlo ke zlepšení dopravní situace v řadě měst.

Tagy bezplatná doprava renfe Španělsko
43 komentářů