Dopravních zácp v německých městech díky devítieurové jízdence ubylo, ukazují data

Berlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBerlín- Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Největší pokles automobilové dopravy zaznamenal Hamburk.

Zavedení jízdenky na neomezené cestování v regionální a městské dopravě za 9 eur na měsíc přineslo zlepšení dopravní situace ve 23 z 26 největších německých měst. Vyplývá to z údajů společnosti TomTom, která se zabývá navigacemi do aut či zpracováním dopravních dat. Potvrzují je i první údaje z německého statistického úřadu.

O výsledcích informovalo německé ministerstvo dopravy. Největší pokles nastal podle údajů TomTom v Hamburku, kde v červnu v porovnání s květnem provoz aut klesl o pětinu.

Údaje naznačují, že tento pokles provozu aut souvisí se zavedením 9eurové jízdenky,“ uvedl pro agenturu DPA dopravní expert Tomtom Ralf-Peter Schäfer. „Téměř ve všech zkoumaných městech lidé dojíždějící za prací ztratili v červnu v zácpách méně času jízdou do práce a zpět než v květnu,“ dodal. Podle něj jde o očištěná data za dny, kdy nebyl dopad řady svátků, které v Německu v květnu a červnu jsou.

Jedinými dvěma městy z průzkumu, kde došlo během června ke zhoršení situace, byl Kiel a Norimberk, beze změny byla úroveň dopravy v Karlsruhe.

Německý statistický úřad uvedl, že za první měsíc po zavedení celostátní jízdenky se výrazně zvýšil objem cestování po železnici. Vyplývá to ze speciálního vyhodnocení údajů z mobilních telefonů. V červnu 2022 byly celostátní pohyby v železniční dopravě v průměru o 42 % vyšší než v červnu 2019. V květnu 2022 byly ještě o 3 % vyšší než v květnu 2019. Údaje zahrnují jízdy po železnici 30 a více kilometrů. U silničního provozu naopak došlo k mírnému poklesu. „Opačný vývoj v pracovních dnech na silnici ve srovnání s železnicí naznačuje, že dojíždějící přešli z aut do vlaků,“ uvádí statistici.

Devítieurová jízdenka na měsíc platí od června, možnost mimořádně levného cestování je v Německu ještě celý červenec a srpen.

Tagy jízdenka za 9 eur Německo TomTom
91 komentářů