Španělsko prodlouží bezplatné cestování v regionálních vlacích až do konce roku 2023

Příměstské vlaky v Barceloně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPříměstské vlaky v Barceloně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Původně měla úleva skončit letos na konci roku.

Španělská vláda se rozhodla ponechat cestování zdarma v regionálních vlacích až do konce příštího roku. Od letošního září zavedené opatření mělo původně platit do konce letošního roku.

Vláda bezplatné cestování zavedla jako jeden ze způsobů podpory obyvatel proti drahým energiím. Bezplatné cestování se týká příměstských vlaků Cercanías ( a Rodalíes de Catalunya) a Media-Distancia, neplatí u dálkových a vysokorychlostních vlaků.

Prodloužení bezplatného cestování oznámila vláda současně s návrhem státního rozpotu na příští rok. Kromě úlevy obyvatelům si od tohoto kroku slibuje i přesun lidí z aut do veřejné dopravy. Náklady na toto opatření vláda odhadla na 700 milionů eur na rok.

V září podle prvních dat cestovalo vlaky kategorie Cercanías o 24 % více cestujících než loni v září, kdy ale ještě platila některá pandemická opatření. V případě vlaků Media Distancia došlo k růstu o 40 %.

Podmínkou bezplatného cestování je pořízení speciálního průkazu, pořídilo si ho zatím milion a půl lidí. Podmínkou je zaplacení vratné zálohy 10, resp. 20 eur.

Tagy bezplatná doprava renfe Španělsko
37 komentářů