Estonci rozšířili experiment s jízdným zdarma o autobusy napříč celou zemí

Autobus MHD v Tallinu. Foto: -jkb- [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia CommonsAutobus MHD v Tallinu. Foto: -jkb- [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Po bezplatné městské hromadné dopravě v hlavním městě Tallinu spustili v Estonsku další dopravní experiment. Zdarma mohou cestovat lidé ve

Po bezplatné městské hromadné dopravě v hlavním městě Tallinu spustili v Estonsku další dopravní experiment. Zdarma mohou cestovat lidé ve většině regionálních autobusů.

Novinka platí od července v celkem jedenácti z patnácti krajů v Estonsku, které se k iniciativě připojily. Podle serveru estonské veřejnoprávní televize a rozhlasu ERR mohou zdarma lidé cestovat po zakoupení speciální karty za dvě eura. Vláda tím chce podpořit veřejnou dopravu.

Agentura AFP upozornila, že Estonsko je první zemí, kde se systém jízdného zdarma rozšířil v takové míře. „Je to pro nás způsob, jak podpořit venkovské regiony a zastavit tam úbytek lidí,“ řekla ministryně hospodářství a infrastruktury Kadri Simsonová. Podle ní jde zároveň o snížení emisí z automobilové dopravy.

V Estonsku je dosud doprava zdarma v hlavním městě Tallinu. I přes možnost dopravy zdarma počet aut v metropoli roste. Radnice ale opatření považuje za úspěšné, protože místní používají veřejnou dopravu častěji než v minulosti.

Experimenty s jízdným zdarma zkouší i další země či regiony. Ve Walesu například jezdí autobusy zdarma o víkendech.

Tagy bezplatná doprava Estonsko
6 komentářů