Tramvajovou trať do oblasti žižkovského nákladového nádraží připraví Pragoprojekt

Těleso železniční trati k nákladovému nádraží Žižkov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czTěleso železniční trati k nákladovému nádraží Žižkov. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nová tramvajová trať má částečně využít i tělesa železnice k nákladovému nádraží.

Společnost Pragoprojekt získala zakázku na přípravu další tramvajové trati v Praze. Nová tramvajová trať Olšanská – Habrová zajistí lepší dopravní obslužnost nové čtvrti, která vzniká v areálu Nákladového nádraží Žižkov.

Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Do soutěže přišly celkem tři nabídky, odhadovaná cena byla 12,5 milionu korun. Stavbu nové trati posvětili už v srpnu 2020 pražští radní. Má zajistit napojení nové čtvrti, která na místě nádraží vzniká.

Povede od křižovatky ulic Jana Želivského a Olšanská severně od nákladového nádraží a dále na východ k podjezdu pod ulicí K Červenému dvoru, odkud bude pokračovat koridorem stávající železniční trati. Trať měla být původně ukončena smyčkou v místě Malešické a nově navrhované Jarovské ulice. Nakonec ale došlo k nové dohodě a trať bude protažena k Českobrodské nad Malešickým lesem a bude ukončena trianglem. Aktuální podoba návrhu je patrná z prezentace IPR.


Tramvajová trať má vzniknout dříve, než v areálu nádraží začne vznikat bydlení. To zde chystá několik developerských firem, celkem zde má najít bydlení až 15 tisíc lidí. Zatím není hotová změna územního plánu.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Nákladové nádraží Žižkov Tramvajová trať Olšanská - Habrová
20 komentářů