Chystá se polidštění Olšanské ulice na Žižkově. Praha schválila tendr na studii

Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80304683Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80304683

Podle města je třeba v ulici a okolí zlepšit podmínky pro MHD, cyklisty a chodce.

Jedna z hlavních žižkovských tepen, čtyřpruhá Olšanská ulice v údolí mezi Parukářkou a Olšanskými hřbitovy, se má změnit. Rada hlavního města Prahy dala svému Institutu plánování a rozvoje (IPR) pokyn k vypsání tendru na zpracování studie na rozvoj ulice a jejího okolí.

„Přestože se ulice nachází v širším centru hlavního města, neodpovídá kvalitou veřejných prostranství svému potenciálu. V oblasti je také diskutováno hned několik stavebních projektů, které nejsou vzájemně koordinovány,“ uvedl IPR už loni v březnu, kdy začal podmínky tendru připravovat.

Vedle samotné Olšanské ulice chce Praha výrazně ovlivnit i podobu jejího okolí, kde se mimo jiné chystá výstavba několika administrativních i bytových budov. Ulice pak na kopci končí u nákladového nádraží Žižkov, jehož území rovněž projde v příštích letech proměnou.

Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Pramen: IPR

Olšanská ulice v Praze na Žižkově. Pramen: IPR

„Cílem je koordinovat záměry soukromých investorů se zájmy Prahy. Studie pomůže nastavit plán dalších kroků v území tak, aby vznikla kvalitní část města, která se vhodně napojí na své okolí a zároveň bude přínosem pro obyvatele území,“ uvedl náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Cílem je rovněž nastavit „objemovou a prostorovou regulaci pro plánovanou výstavbu v území a také prověřit kapacity této lokality“.

Podle města je třeba v ulici a okolí také zlepšit podmínky pro cyklistickou a veřejnou dopravu a zajistit i lepší prostupnost území pro chodce. Důraz bude také kladen na „udržitelný rozvoj území a adaptaci na změnu klimatu“. Součástí Olšanské ulice by tak měly být prvky takzvané modrozelené infrastruktury, kam patří například výsadba nového stromořadí či systém hospodaření s dešťovou vodu.

Mnohem dál než oživení Olšanské jsou plány na proměnu navazujících ulic Táboristká a Seifertova.

Tagy IPR Olšanská ulice praha Žižkov
70 komentářů