623 km/h. Rolls-Royce oznámil pokoření rychlostního rekordu elektrických letadel

Elektrické letadlo Spirit of Innovation. Foto: Rolls-RoyceElektrické letadlo Spirit of Innovation. Foto: Rolls-Royce

Předchozí rekord konkurenčního letadla pokořil stroj od Rolls-Royce o více než 200 km/h.

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce překonal se svým plně elektrickým letounem Spirit of Innovation nový rychlostní rekord. Letadlo dosáhlo při zkušebních letech rychlosti až 623 kilometrů za hodinu.

Rolls-Royce to oznámil v tiskové zprávě. Elektrický pohon u letadel vyvíjí aktuálně řada výrobců a snaží se ho podpořit i letečtí dopravci. Důvodem je omezování emisí skleníkových plynů během létání. Zatím se testuje jen u malých letadel, stroj od Rolls-Royce je pouze jednomístný.

Nový rekord je již oficiální potvrzen organizací Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Předchozí rychlostní rekord v segmentu elektrických letounů držel stroj Extra 330 LE s elektropohonem Siemens, který v roce 2017 dosáhl rychlosti o 214 kilometrů v hodině nižší.

„Je to další důležitý krok k rozšíření elektrických letadel do skutečného provozu,“ řekl šéf Rolls-Royce Warren East. Podle firmy to ukazuje potenciál elektropohonu v letectví. Letadlo je součástí projektu ACCEL spolufinancovaného z britského rozpočtu na urychlení nástupu elektřiny do letectví.

Samotné lety proběhly v polovině listopadu v Amesbury v anglickém hrabství Wiltshire. Letadlo pohání motory s celkovým výkonem 400 kW. Na vývoji spolupracuje výrobce se společností Electroflight, která u letadla zajišťuje akumulátory. Letadlo má sadu baterií se šesti tisíci články.

Tagy elektrická letadla Rolls-Royce Spirit of Innovation
23 komentářů