Další aerolinka chce elektrická letadla. DHL Express si objednal 12 strojů u Eviation

Elektrické letadlo Alice eCargo. Foto: DHL ExpressElektrické letadlo Alice eCargo. Foto: DHL Express

Letadlo má zvládnout hodinu létání po půl hodině dobíjení, přepraví 1,2 tuny.

Nákladní dopravce DHL Express je další leteckou společností, která chce v budoucnu provozovat svůj byznys i s čistě elektrickými letouny.

Dceřiná společnost DHL dnes oznámila, že si od společnosti Eviation objedná celkem dvanáct plně elektrických letadel Alice eCargo. První stroje mají přepravovat náklad v roce 2024. Pro dopravce jde o další krok k uhlíkové neutralitě.

Věříme, že budoucnost logistiky je bezemisní,“ řekl šéf DHL Express John Pearson. Podle něj jsou elektrická letadla cestou, jak se může nákladní doprava stát trvale udržitelnou.

Nové letadlo Alice může být pilotováno jediným pilotem a dokáže přepravit 1,2 tuny nákladu. Dolet bude mít 815 kilometrů. Na jednu letovou hodinu má být nabito za 30 minut. Postupně chce DHL Express těmito letouny nahradit všechna turbovrtulová letadla ve své flotile.

Elektrická letadla má objednáno více dopravců u různých výrobců, v praxi dosud žádné nelétá. DHL dnes uvedlo, že celá skupina do roku 2030 investuje 7 miliard eur, aby snížila své emise.

Tagy DHL Express elektrická letadla Eviation
31 komentářů