dkv-spojujeme

První úseku obchvatu Frýdku-Místku postaví Alpine Bau, levnější Řeky ŘSD vyřadilo

Vizualizace obchvatu Frýdku - Místku. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Frýdku - Místku. Foto: ŘSD

Dlouho očekávaná a plánovaná stavba obchvatu Frýdku-Místku může začít. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po roce a půl vybralo firmu,

Dlouho očekávaná a plánovaná stavba obchvatu Frýdku-Místku může začít. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po roce a půl vybralo firmu, která postaví první etapu obchvatu. Vítězem je Alpine Bau a další firmy ve sdružení. ŘSD za stavbu zaplatí 2,169 miliardy.

O zakázku se utkalo osm stavebních firem a sdružení, uvedlo ŘSD na profilu zadavatele. Alpine Bau patřící do skupiny PSJ Group podalo nabídku ve sdružení s firmami Berger Bohemia, Berger Bau a Habau jako druhou nejlevnější. S nižší cenou přišla řecká firma Aktor Ate, která nabídla 2,047 miliardy korun. ŘSD ji ale vyřadilo, stejně jako nabídku sdružení Silnice Group a Váhostavu. Obě firmy se obrátily na antimonopolní úřad, kde ale neuspěly.

Vysoutěžená cena je nakonec o čtvrtinu nižší, než byla odhadovaná cena podle projektu (2,896 miliardy korun).

Zákres 1. etapy obchvatu Frýdku - Místku. Foto: ŘSD

Zákres 1. etapy obchvatu Frýdku – Místku. Foto: ŘSD

Důvodem vyloučení podle písemné zprávy zadavatele bylo nepředložení některý příloh ke smlouvě nebo změnění položek ve výkazu výměr: v 73 případech byla změněna měrná jednotka položek soupisu prací, ve 3 případech bylo změněno množství položek.

Stavba je jednou ze souboru staveb obchvatu Frýdku-Místku. Jde o koncovou stavbu dálnice D56 s napojením na dálnici D48. Délka činí 2,184 kilometrů dlouhou stavbu, hotovo má být za čtyři roky.

https://www.youtube.com/watch?v=2gna9oZSfUA.

Stavba má stavební povolení už od roku 2010, poslední překážkou bylo řízení u antimonopolního úřadu. ŘSD ve svém informačním letáku uvádí jako termín zahájení stavby letošní duben. Další úseky tak daleko nejsou: druhá etapa se stále soutěží, navíc nemá stále stavební povolení.

Tagy aktor ate Alpine Bau Obchvat Frýdku - Místku ŘSD
3 komentáře