ZSSK kvůli personálu v karanténě i málo vytíženým vlaků zruší další spoje

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách ZSSK. Foto: ZSSKLokomotiva Siemens Vectron v barvách ZSSK. Foto: ZSSK

Dopravce hlásí za leden meziroční pokles počtu cestujících o 70 %.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od zítřka přistoupí k další redukci počtu spojů. Kromě malého zájmu cestujících je důvodem i nedostatek provozního personálu, který je buď v karanténě, nebo pozitivně testovaný na Covid-19.

Omezení se bude týkat tratí z Bratislavy-Nového Mesta do Trnavy a z Trnavy do Kútů na slovensko-české hranici. Opatření platí od středy do odvolání.

Mezi hlavním městem a Trnavou zmizí z jízdních řádů 27 osobních vlaků. „V rámci příměstské dopravy zůstane zachován hodinový takt, ve špičce v kombinaci osobních vlaků a vlaků kategorie REX půlhodinový,“ informovala ZSSK v tiskové zprávě. Na trati Trnava – Kúty přejde dopravce na víkendový jízdní řád, zruší tak šest vlaků. Alternativou bude podle dopravce příměstská autobusová doprava.

Podle ZSSK klesl v lednu počet cestujících ve srovnání s loňským lednem o 70 %, vytížení souprav je zhruba na 10–40 % celkové kapacity.

Jako důvod omezení uvádí ZSSK i nedostatek zaměstnanců. Aktuálně chybí dopravci 102 strojvedoucích a 91 vlakvedoucích. Už dříve dopravce omezil provoz vlaků na trati Senec – Bratislava-Petržalka, škrty prodloužil dál.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
29 komentářů