Zlínský kraj chystá velkou opravu a modernizaci silnice z Uherského Hradiště do Bílovic

Křižovatka silnice II/497 a silnicemi III. třídy na Kněžpole a Mistřice. Foto. Google Street ViewKřižovatka silnice II/497 a silnicemi III. třídy na Kněžpole a Mistřice. Foto. Google Street View

Součástí úprav bude proměna křižovatky či úprava autobusových zastávek.

Řidiče a cestující na jedné z nejvytíženějších silnic II. třídy ve Zlínském kraji čeká příští rok tři roky trvající omezení. Ředitelství silnic Zlínského kraje vypsalo soutěž na úpravu silnice II/497 mezi Uherským Hradištěm a Bílovicemi. Jde o součást silnice, která dál pokračuje do Zlína a denně podle sčítání dopravy po ní projede kolem deseti tisíc aut.

Odhadovaná cena zakázky je 209 milionů korun, termín pro podání nabídek je do 23. června. Jde o opravu silnice o délce 2,55 kilometru, stavba bude rozdělena na dvě etapy.

Podle Jitky Škrabalové začne oprava příští rok, práce mají trvat 30 měsíců. Vzhledem k zimním přestávkám bude hotovo v roce 2026. „Stavební úpravy budou probíhat po etapách za částečné i úplné uzavírky předmětné silnice,“ řekla Škrabalová. V době úplné uzavírky bude objízdná trasa pro vozidla do 7 tun vedena po silnici III/49729 přes obec Kněžpole, pro vozidla nad 7 tun po silnici I/55.

Celá akce není jen klasickou opravou povrchu, dojde současně k řadě úprav stávající komunikace. V místě stávající křižovatky se silnicí III/49729 (na Kněžpole) a III/49728 (na Mistřice) k vybudování nové průsečné křižovatky s odsunutou osou silnice a rozšířením silničního tělesa pro umístění odbočovacích pruhů. Od této křižovatky dojde ke směrové úpravě silnice s provedením kompletní rekonstrukce silnice včetně jejího rozšíření. „Součástí bude také vybudování nových zastávkových pruhů osobní linkové dopravy včetně nových nástupišť, navazujících chodníků a míst pro přecházení pro zastávky Blaně, Kněžpole a Mistřice,“ dodala Škrabalová.

Tagy II/497 Ředitelství silnic Zlínského kraje Uherské Hradiště - Bílovice Zlínský kraj
11 komentářů