Železniční zastávka Pardubice centrum schválena. Stavba začne v srpnu

Z podchodu ve Sladkovského ulici se zřídil nový výstup k budoucí železniční zastávce Pardubice centrum. Pramen: Správa železnicZ podchodu ve Sladkovského ulici se zřídil nový výstup k budoucí železniční zastávce Pardubice centrum. Pramen: Správa železnic

Nová zastávka podle Správy železnic cestujícím významně zlepší dostupnost centra. Zajíždět sem budou vlaky z Jaroměře a Hradce Králové.

Pardubice mají po dlouhých tahanicích o peníze jistotu, že získají novou železniční zastávku v centru města. Stavbu nového nástupiště s názvem Pardubice centrum zhruba půl kilometru od hlavního nádraží schválila centrální komise ministerstva dopravy. Náklady mají být 44 milionů korun.

Správa železnic (SŽ) nyní může vypsat tendr na zhotovitele, stavba zastávky se uskuteční souběžně s probíhající modernizací celé pardubické stanice. Stavba má začít v srpnu.

Nová zastávka podle Správy železnic cestujícím významně zlepší dostupnost centra. Zajíždět sem budou vlaky z Jaroměře a Hradce Králové, zároveň bude sloužit pro obrat souprav zajišťujících spojení mezi Pardubicemi a Chrudimí.

Nejde přitom o nový nápad. Se zastávkou v centru se počítalo dlouhodobě, spory se ale vedly o peníze. Původní odhad Správy železnic byl na 80 milionů korun.

Přípravné stavební práce probíhají už v rámci modernizace pardubického uzlu. Do podchodu, který propojuje Sladkovského a Rokycanovu ulici, byl napojen nový tubus, který je nyní zaslepen. Nachází se přímo pod kolejí, kolmo směrem k podchodu. Na něj naváže zastřešená část šikmého přístupu. Cestující se dostanou na nástupiště také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha.

Zastávku bude tvořit ostrovní nástupiště o délce 140 metrů a šířce 8,76 metru.

Tagy centrální komise Správa železnic uzel Pardubice zastávka Pardubice centrum
70 komentářů