Železniční odbory míří kvůli režijkám ke stávkové pohotovosti

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Kolem dalšího osudu režijních jízdenek na železnici bude ještě horko. Železniční odbory popudil pozměňovací návrh k zákonu o drahách, který

Kolem dalšího osudu režijních jízdenek na železnici bude ještě horko. Železniční odbory popudil pozměňovací návrh k zákonu o drahách, který má České dráhy zbavit povinnosti uznávat režijky. Největší odborová skupina na české železnici – Odborové sdružení železničářů –  proto svolalo na pondělí mimořádné zasedání svého ústředí, jehož výsledkem bude nejspíš vyhlášení stávkové pohotovosti.

„Byla by to odpovídající reakce, vůbec nechápeme, proč chce někdo znovu otázku režijek otevírat,“ řekl deníku Zdopravy.cz předseda OSŽ Martin Malý. Podle něj osud režijek vyřešilo memorandum z prosince 2017, podle kterého se režijky v komerčních a vysoutěžených vlacích překlopily v zaměstnanecký benefit. V ostatních vlacích zároveň platí státem garantované režijky.

Bouři ale nyní vyvolal předseda podvýboru pro dopravu a poslanec za ANO Martin Kolovratník, podle jehož pozměňovacího návrhu by České dráhy byly zbaveny povinnosti uznávat ve svých vlacích režijní jízdenky. Návrh podporuje i ministerstvo dopravy, které k němu vydalo souhlasné stanovisko. „Je důležité ještě zmínit, že zaměstnavatelům samozřejmě nic nebrání tento benefit svým zaměstnancům i nadále poskytovat,“ doplnil jeho mluvčí František Jemelka.

„Z pohledu OSŽ není žádný důvod pro další omezování a obstrukce nebo dokonce rušení jízdních výhod železničářům. Lze tedy očekávat, že Ústředí OSŽ učiní veškeré potřebné razantní kroky proti snahám o jejich omezování či likvidaci,“ napsal Malý na stránkách OSŽ.

Memorandum bylo v prosinci 2017 uzavřeno na dva roky, podle ministerstva ale mělo udávat podobu režijek i na další léta. Železničáři režijky považují za jeden ze svých posledních stavovských symbolů.

Tagy odbory OSŽ režijky stávka Top
175 komentářů