Mzdy, režijky, propouštění, pandemie. Do podcastu přijde vrchní odborář u ČD Vladislav Vokoun, ptejte se

Brejlovec v Železné Rudě. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrejlovec v Železné Rudě. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pandemie zasadila osobní železniční dopravě tvrdou ránu. Budeme se ptát, jak situaci vidí nejsilnější odborová centrála na železnici.

Hostem prvního podcastu Cesty Zdopravy.cz v novém roce bude místopředseda Odborového sdružení železničářů a předseda podnikového výboru OSŽ při Českých drahách Vladislav Vokoun, který je zároveň zástupcem zaměstnanců v dozorčí radě ČD.

Vladislav Vokoun. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Vladislav Vokoun. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

 

Pandemie zasadila v posledních dvou letech trhu osobní železniční dopravy tvrdou ránu. Kvůli protiepidemickým opatřením padaly počty cestujících i tržby a došlo i na propouštění, kterému zřejmě ještě není konec. Vyjednávání o kolektivní smlouvě u ČD byla letos velmi tvrdá a s výsledkem podle generálního ředitele ČD Ivana Bednárika není spokojen nikdo.

Je vůbec možné ještě hájit v dnešní ekonomicky těžké době zájmy zaměstnanců? Kde je hranice, kdy už není smysluplné dál na zaměstnavatele tlačit ve výhodách pro zaměstnance, protože by to ekonomicky nemusel unést? Nesnižují benefity pracovníků ČD konkurenceschopnost dopravce? Jakou budoucnost mají režijní jízdenky, které platí ve stále menším počtu spojů na českém trhu? Proč se podle odborářů pomalu snižuje podíl ČD v osobní dopravě ve prospěch jiných dopravců? Zlepšily se v posledních letech podmínky pro práci na železnici? Proč je stále těžší zaujmout mladé lidi pro práci v technických profesích na dráze? Co říkají odboráři na omezování objednávky železniční dopravy ze strany některých krajů? Nebojí se, že spolu s ETCS skončí řada českých tratí, a tím i pracovních míst? Proč by měli lidé vstupovat do odborů? A co prosazuje Vladislav Vokoun v dozorčí radě ČD ve prospěch zaměstnanců?

Otázky Vladislavu Vokounovi můžete psát do komentářů k tomuto článku až do úterního večera i vy. V závěru rozhovoru tradičně položíme našemu hostovi i dotazy za čtenáře deníku Zdopravy.cz. Celý rozhovor ve formě podcastu vám přineseme tento týden v pátek.

Tagy České dráhy Odborové sdružení železničářů odbory podcast Cesty Zdopravy.cz Vladislav Vokoun
127 komentářů