Zelená pro první dálniční PPP projekt. Poslanci schválili smlouvu pro D4 mezi Pískem a Příbramí

Dálnice D4 severně od Písku. Pramen: MDČRDálnice D4 severně od Písku. Pramen: MDČR

Dálnici chybí k úplnosti 32 kilometrů rozdělených na pět úseků

První dálniční PPP projekt zdolal poslední zásadní překážku. Dostavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem za soukromé peníze dnes dali zelenou poslanci, když ministerstvu dopravy odsouhlasili uzavření koncesionářské smlouvy s vítězem tendru. Tím je francouzské sdružení DIVia, které rovným dílem tvoří skupiny Vinci a Meridiam Investments

„Stavba by měla začít již v březnu a nových 32 kilometrů dálnice bude hotovo v roce 2024. Dalších 25 let ji pak bude vybraný koncesionář provozovat a udržovat v bezvadném stavu, a to spolu s dalšími už postavenými 16 kilometry dálnice D4 a silnice I/20,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Dálnici chybí k úplnosti 32 kilometrů rozdělených na pět úseků: Háje – Milín, Milín – Lety, Lety – Čimelice, Čimelice – Mirotice, Mirotice rozšíření. Stát začne dálnici splácet až po dokončení a po 25 letech ji by jí měl převzít v bezvadném stavu. Dálnici bude stavět Eurovia jako součást skupiny Vinci. Nominálně za ní zaplatí přes 30 miliard. Podrobně se deník Zdopravy.cz projektu věnoval před Vánoci.

Tagy dálnice D4 Poslanecká sněmovna PPP
77 komentářů