Zdymadlo Kořensko nevydrželo v provozu celou sezónu ani letos, není voda

Vodní dílo Kořensko s plavební komorou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVodní dílo Kořensko s plavební komorou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Lodě z Orlíku nebudou moci proplout do Týna nad Vltavou a na Hněvkovickou přehradu a naopak.

Majitelům a uživatelům rekreačních a výletních lodí zvadla naděje, že vltavská vodní cesta mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem vydrží v provozu letos poprvé po celou sezónu. Stejně jako v minulých letech se kvůli nedostatku vody uzavře plavební komora Kořensko pod soutokem Vltavy s Lužnicí.

Vyřazení komory z provozu oznámila Státní plavební správa (SPS) s poukazem na hydrologickou situaci a snižování hladiny vodní nádrže Orlík. Naposledy se bude na Kořensku proplavovat 8. září do 17:00, pak už mají plavci smůlu. K tomu připojila SPS informaci, že na zhruba 18 kilometrech od Kořenska po proudu k Podolsku nebudou garantovány ponory plavidel 1,3 metru a z vodní cesty budou odstraněny plovoucí signální znaky.

Zhruba sto kilometrů vodní cesty mezi Českými Budějovicemi a orlickou hrází se tím rozděluje ve dví, lodě z Orlíku nebudou moci proplout do Týna nad Vltavou a na Hněvkovickou přehradu a naopak. Podobné to bylo v minulých letech, kdy navíc hladinu na Orlíku ovlivňovala i stavba nového bezpečnostního přelivu.

„K zastavení plavby přes PK Kořensko dojde výhradně v důsledku nepříznivé hydrologické situace. Stavba přelivu na hrázi Orlíku nemá na výši hladiny v nádrži vliv,“ doplnil dnes mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Kořensko se ukazuje jako nejslabší článek nové vodní cesty na horní Vltavě, do které stát v minulé dekádě investoval zhruba dvě miliardy korun. Nedostatek vody uprostřed léta pravidelně vedl k uzavírání plavební komory, což mělo Povodí Vltavy vyřešit prohloubením koryta. To bylo provedeno, uzavírky ale pokračují. Milovníky rekreační plavby může nicméně letos těšit, že se komora uzavírá v závěru sezóny, loni byla mimo provoz od 21. července do konce prázdnin a následně od 21. září.

Vodní dílo Kořensko, horní voda. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVodní dílo Kořensko, horní voda. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVodní dílo Kořensko, dolní voda. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVltava (vzdutí Orlíku) pod vodním dílem Kořensko často trpí nedostatkem vody. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářDolní vjezd do zdymadla Kořensko. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVodní dílo Kořensko s plavební komorou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVodní dílo Kořensko s plavební komorou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVltava (vzdutí Orlíku) pod vodním dílem Kořensko často trpí nedostatkem vody. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPohled na hladinu Orlíku z železničního mostu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Kořensko Orlík Povodí Vltavy rekreační plavba Státní plavební správa vltavská vodní cesta
3 komentáře