Zkažená sezóna. Zdymadlo Kořensko nevydrželo v provozu ani 20 dní, nemá dost vody

Vltava pod vodním dílem Kořensko. Pramen: Povodí Vltavy, dokumentace EIAVltava pod vodním dílem Kořensko. Pramen: Povodí Vltavy, dokumentace EIA

Kořensko se jako nejslabší článek nové vodní cesty na horní Vltavě ukazovalo i v minulých letech.

Majitelé a uživatelé rekreačních plavidel a výletních lodí znovu nebudou moci využívat celou vltavskou vodní cestu mezi Českými Budějovicemi a Orlíkem. Státní plavební správa (SPS) oznámila opětovné uzavření plavební komory Kořensko pod soutokem Vltavy s Lužnicí.

Komoru nebude možné využívat od 21. září kvůli nedostatku vody, provozu se uzavře celý úsek Kořensko – Podolsko. K uzavření zdymadla dojde podle SPS proto, „že vzhledem k hydrologické situaci dochází ke snižování hladiny na nádrži VD Orlík“.

Zdymadlo tak nevydrželo v provozu ani 20 dní, ze stejných důvodů bylo letos uzavřeno od 21. července do 1. září. Jako nejslabší článek nové vodní cesty na horní Vltavě, do které stát v minulé dekádě investoval zhruba dvě miliardy korun, se ukazovalo i v minulých letech. Nedostatek vody uprostřed léta pravidelně vedl k uzavírání zdejší plavební komory, což mělo Povodí Vltavy vyřešit prohloubením koryta. To bylo provedeno, uzavírky ale pokračují.

Zhruba sto kilometrů mezi Českými Budějovicemi a orlickou hrází se tím rozděluje ve dví, lodě z Orlíku nemohou proplout do Týna nad Vltavou a na Hněvkovickou přehradu a naopak. Letos Kořensko vynechá i konec sezóny, která končí 30. září. Počasí přitom aktuálně rekreační plavbě nebývale přeje.

 

Tagy Kořensko Orlík rekreační plavba vltavská vodní cesta
22 komentářů