Zmenšení pomohlo. Tři roky od bankrotu hlásí Norwegian rekordní zisk

Boeingy 737-800 společnosti Norwegian Air Shuttle na letišti Gatwick. Foto: Simon Wright / Norwegian.comBoeingy 737-800 společnosti Norwegian Air Shuttle na letišti Gatwick. Foto: Simon Wright / Norwegian.com

Dopravce počítá letos s dalším růstem, pomohla mu i teplá zima v Alpách.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle je po bankrotu před třemi lety prosperující aerolinkou. Stalo se tak poté, co se dopravce zbavil své dálkové flotily a vrátil se k původnímu modelu: lety po Skandinávii a celé Evropě.

Ukazují to čerstvě zveřejněné výsledky dopravce, který se ocitl v roce 2021 na více než půl roku v bankrotové ochraně před věřiteli a prošel rozsáhlou restrukturalizací. Akcie firmy v pátek po oznámení výsledků vylétly o 19 %, za celý rok stouply o 43 %.

Dopravce vydělal za poslední kvartál 328 milionů norských korun, odhady analytiků tak překonal více než dvounásobně. Loni ve stejném období firma ještě prodělávala. Za celý rok firma vydělala 2,2 miliardy norských korun. Dopravce zvýšil počet cestujících za čtvrtletí z 4,6 na 4,7 milionu cestujících.  Jde o nejlepší hospodářský výsledek v historii firmy.

Norwegian chce letos dál růst, zisk očekává až ve výši 3,2 miliardy korun. Objem nabízených sedačkokilometrů (ASK) má stoupnou o 12 %. „Objem rezervací na letní sezónu se vyvíjí velmi dobře,“ pochvaluje si Geir Karlsen, šéf Norwegian. Uvedl, že dopravci nahrává i letošní teplá zima v Alpách, firma zaznamenala nárůst poptávky po letech za lyžováním v Norsku z jiných evropských zemí.

Expanze Norwegian do dálkové dopravy v kombinaci s dluhy a nástupem koronavirové pandemie přivedla firmu až do vstupu do bankrotové ochrany. I když na původní věřitele mnoho nezbylo, firma nakonec po velké reorganizaci přežila. Vrátila se k původnímu modelu, tedy létání hlavně pro skandinávský trh. Zatímco v minulosti firma v době expanze vstoupila nově na trh dálkových letů, nyní poroste lokálně: koupila norského dopravce Widerøe. Celá akvizice byla zakončena během ledna.

Velká letecká fúze ve Skandinávii. Norwegian kupuje Widerøe, obě značky zůstanou

Dopravce počítá, že letos bude provozovat kolem 90 letadel.

Tagy norwegian Norwegian Air Shuttle
2 komentáře