Návrat k zisku i expanzi. Norwegian přežil klinickou smrt a vrací se ke středomořským základnám

Boeing 737-800 společnosti Norwegian Air Shuttle na londýnském letišti Gatwick. Foto: NASBoeing 737-800 společnosti Norwegian Air Shuttle na londýnském letišti Gatwick. Foto: NAS

Dopravce plánuje příští rok rozšíření flotily o dalších patnáct letadel.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle, ještě před dvěma lety v podstatě na odpis, zaznamenala po dlouhé době zisk. Firmě rychle přibývají cestující a po delší pauze expanduje i mimo Skandinávii. Obnoví svoji základnu v Barceloně.

Firma, která prošla insolvencí, ohlásila po velmi dlouhé době zisk. I když spíše symbolický: ve druhém čtvrtletí vydělala 1,248 milionu norských korun. Firma vysvětluje návrat do černých čísel rostoucí poptávkou po cestování: dopravce létá už se sedmdesáti letadly, jen za srpen překonal hranici dvou milionů cestujících za měsíc.

Dopravce prošel hlubokou krizí, v ekonomických problémech byl ještě před pandemií koronaviru. Jeho flotila byla v nejhorších časech jen sedm letadel. Teď je na desetinásobku.

Návrat do zisku navazuje na nedávno oznámený kontrakt na pořízení 50 letadel 737 MAX. Dopravce začal navíc spolupracovat na sdílení kódů letů s Widerøe a Norse Atlantic Airways.

Příští rok chce dopravce rozšířit provoz o další letadla, v sezóně chce nasazovat až 85 letadel. Vrátí se také k provoznímu modelu, kdy část letadel bude mít základnu jinde než ve Skandinávii. Otevře bázi na letišti v Barceloně. Celkem chce dopravce přijmout nově 800 lidí, ve Španělsku zatím umístí dvě letadla Boeing 737-800.

Tagy norwegian Norwegian Air Shuttle
1 komentář