Škoda Transportation závod Alstomu ve Francii nepřevezme, kupuje ho španělský CAF

Jednotka Alstom Coradia Polyvalent. Foto: VUZJednotka Alstom Coradia Polyvalent. Foto: VUZ

Transakce má být vypořádána do září příštího roku. CAF kupuje i výrobní program Talent 3 a Coradia Polyvalent.

Měsíce spekulací o tom, zda Škoda Transportation převezme závod společnosti Alstom ve Francii, jsou u konce. Francouzský výrobce kolejových vozidel dnes oznámil, že továrnu v alsaském Reichschoffenu převezme španělská společnost CAF.

Součástí transakce je i převzetí výrobního programu jednotek Talent 3 a Coradia Polyvalent. Prodej obou závodů byl podmínkou Evropské komise pro povolení fúze Alstomu a Bombardieru. Alstom to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Škoda Transportation byla jedním ze dvou zájemců, s nimiž Alstom jednal. Firma už několik měsíců jednání nijak nekomentovala, ani teď se nechce k výsledku transakce vyjadřovat. Variantu prodeje španělskému výrobci podle zpráv místních médií už dříve preferovali místní odboráři.

Transakce ještě podléhá schválení Evropské komise, vypořádána má být do září příštího roku. CAF podle svého vyjádření posílí svoji pozici ve Francii, Alstom se chce více zaměřit na růst na německém trhu a v zemích střední Evropy. Továrna v Reichshoffenu zaměstnává kolem 750 lidí, vyrábí se v ní jednotky Coradia Polyvalent. Talent 3 se vyrábí v německém Hennigsdorfu, který má Alstom také prodat. Kdo bude kupcem německého závodu ale zatím není jasné.

Tagy alstom CAF Škoda Transportation
39 komentářů