Zadák na kánoi je vůdce plavidla, pro něj platí limit alkoholu v krvi

Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873

Letošní vodácká sezona je vůbec první, kdy smějí někteří vůdci plavidel pít alkohol.

O letních prázdninách, které právě začínají, je tradičně nejsilnější provoz na českých vodních cestách. A letos s jednou zásadní novinkou: vůdci bezmotorových plavidel smějí pít alkohol. Ovšem jen do určité míry a jen někde.

Od letošního března byla prolomena novelou Zákona o vnitrozemské plavbě nulová tolerance alkoholu u plavidel bez vlastního strojního pohonu. Zjednodušeně řečeno může vůdce takového plavidla pít alkohol, pokud jeho obsah v krvi nepřesáhne půl promile. To zhruba odpovídá dvěma desetistupňovým pivům.

Ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová ale upozorňuje, že je důležité si uvědomit, na koho se pravidla přesně vztahují, tedy kdo je na vodě vůdcem plavidla a kdo je jen cestujícím. „Musíte mít zásadní vliv na manévrovací možnosti plavidla. U kánoe je to zadák, na raftu to mohou být dva kormidelníci vzadu. Naopak háček není člen posádky plavidla, na něj se žádné omezení nevztahuje. To je cestující,“ řekla Klára Němcová při natáčení nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz.

Potřeba je počítat také s tím, že alkohol nemohou vůdci plavidel bez strojního pohonu pít všude. Jsou výjimky, kde dál platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Zákon říká, že alkohol mohou pít vůdci plavidel pouze v případě, pokud je plavidlo bez vlastního strojního pohonu vedeno na nesledované vodní cestě, účelové vodní cestě, vodním toku Bečvy od Přerova po ústí vodního toku Moravy nebo vodním toku Moravy od ústí vodního toku Bečvy po říční km 196,0 (jez Strž).

Mezi vodní cestu s nejintenzivnějším lodním provozem patří dlouhodobě Vltava v Praze, v letních měsících pak zásadně roste i provoz na přehradách Slapy a Orlík, ale také na vodních nádržích v Dalešicích, Žermanicích nebo na Těrlicku. „Souvisí to s počasím, je to hlavní plavební sezona. My ji počítáme od prvního dubna do konce září, ale červenec a srpen je v popředí našeho zájmu, protože je to období prázdnin. A účastníkem plavebního provozu je konec konců i plavec, a ten je tím nejslabším účastníkem plavebního provozu,“ říká Klára Němcová.

Celý rozhovor s Klárou Němcovou vám přineseme ve formě podcastu tento pátek.

Tagy Klára Němcová podcast Cesty Zdopravy.cz rekreační plavba Státní plavební správa tolerance alkoholu vodáci zákon o vnitrozemské plavbě
46 komentářů