Po sněmovně schválil dvě piva vodákům i Senát

Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873Pramice, ilustrační foto. By PaddyBriggs - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5467873

Jde o vůbec první prolomení nulové tolerance alkoholu u řidiče čehokoliv.

Senát dnes schválil novelu zákona o vnitrozemské plavbě, která kromě překlopení některých eurounijních pravidel přináší i rozvolnění pro alkohol na vodě. Jde o vůbec první prolomení nulové tolerance alkoholu u řidiče čehokoliv. Novela v září bez potíží prošla Poslaneckou sněmovnou, nyní zamíří na stůl prezidenta. Pokud ji Miloš Zeman podepíše, začne platit nejspíš počátkem příštího roku.

Jde o poslanecký návrh, který předložil Vojtěch Munzar (ODS). Mezi předkladateli je i poslanec a ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ministerstvo dopravy s návrhem vyjádřilo souhlas. Podobná úprava v minulém volebním období sněmovnou neprošla.

„Věřím v osobní odpovědnost každého vodáka. Bezpečí členů posádky musí být vždy na první místě a na řece si každý z nás musí dávat pozor. V tomhle případě však opravdu platí, že vlastní zodpovědnost je víc než represe,“ uvedl dnes Kupka.

Vodáci budou mít povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi, což zhruba odpovídá dvěma desetistupňovým pivům. Tolerance se týká vůdců plavidel bez vlastního strojního pohonu, která nepodléhají evidenci. Alkohol bude povolen na nesledovaných vodních cestách, účelových vodních cestách i části dopravně významných vodních cest (konkrétně na vodním toku Bečvy od Přerova po ústí vodního toku Moravy a na vodním toku Moravy od ústí vodního toku Bečvy po říční km 196,0 (jez Strž). Státní plavební správa hodlá vydat mapu s úseky, kde alkohol tolerován nebude.

Novela vyvolala na začátku září diskusi na Hospodářském výboru sněmovny, který ji rovněž schválil. „Prakticky schvalujeme stav, který už tady je, tedy nic nového,“ uvedl člen výboru a předseda podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN). Poukázal na to, že na vodě je konzumace alkoholu běžná. Problémem ale podle něj je vymahatelnost pravidel.

„Nikdy nepodpořím nic, kdy bude u jakéhokoliv řidiče čehokoliv povoleno jakékoliv množství alkoholu,“ uvedla poslankyně Zuzana Ožanová (ANO). Podpořil ji poslanec Róbert Teleky (KDU-ČSL), který je lékařem. „Když se u nás v nemocnici někdo takový objeví, tak je za tím téměř vždy alkohol. To by se za chvíli mohli ozvat cyklisté,“ řekl.

Právě na cyklistech ztroskotala snaha povolit vodákům alkohol v minulém volebním období. Sněmovna novelu s vodáky schválila, nicméně senát do ní jako přílepek vložil i toleranci pro cyklisty a vrátil ji k novému projednání. Upravená novela následně ve sněmovně narazila.

Novela přináší i další novinky. Nově se například budou muset hlásit jen nehody na sledovaných vodních cestách a u registrovaných plavidel.

Tagy Senát tolerance alkoholu vodáci zákon o vnitrozemské plavbě
65 komentářů