Zájem o rekreační plavbu láme rekordy, hostem podcastu bude Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy

Přístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

"Málokdo ví, že určité povinnosti mají i plavci. Nesmějí křížit dráhu lodím."

Tento týden pro vás budeme natáčet další díl podcastu Cesty Zdopravy.cz a se začátkem léta zamíříme společně k vodě. Hostem prvního prázdninového podcastu bude ředitelka Státní plavební správy a vrchní radová Klára Němcová, která pro plavební úřad pracuje nepřetržitě už 23. rokem.

Plavební správa má na starost veškerou vodní dopravu u nás. Pod dohledem úřadu je česká osobní, nákladní, ale také rekreační plavba. Právě posledně jmenovaná láme v posledních letech rekordy, ať už jde o zájem o lodní „řidičáky“ nebo počty malých plavidel v registru. Úřad řeší také konflikty a nehody v provozu na vodní hladině.

„Málokdo ví, že určité povinnosti mají i plavci. Nesmějí křížit dráhu lodím a pokud chtějí plavat dálkově, doporučujeme přeplavávat přehrady s doprovodnou loďkou, bójkou nebo aspoň barevnou čepicí, aby byli vidět. I proto jsme vymezili na oblíbených nádržích prostory určené ke koupání, nejsou to žádné malé ohrádky a lze si tam krásně a bezpečně zaplavat,“ řekla Klára Němcová před časem pro server Novinky.cz.

Jaký je letos zájem o průkazy vůdců malých plavidel? Jak těžké je tyto zkoušky složit? Na kterých řekách a kde je nejsilnější lodní provoz? Jaká jsou základní pravidla pro bezpečnou letní plavbu? Jaké nehody úřad vyšetřuje? Kolik je v Česku vlastně přístavů? A co musí plavidlo splnit, aby smělo na vodu?

I tato témata probereme tento týden s Klárou Němcovou. Své otázky jí můžete klást i vy zde v diskusi až do středečního večera.

Tagy Doporučeno Klára Němcová podcast Cesty Zdopravy.cz rekreační plavba Státní plavební správa
4 komentáře